Періодизація розвитку штучного інтелекту - Омельчук, Валерій Олексійович; Саврук, Олександр Йосипович; Саранцoв Євген Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена стрімким розвитком штучного інтелекту та його впливом на глобальні технологічні, економічні та соціальні процеси. У процесі інтеграції технологій штучного інтелекту у стратегічне планування сучасним підприємствам і державним установам необхідне науково обґрунтоване розуміння його історичної еволюції та основних періодів розвитку. Метою статті є аналіз розвитку штучного інтелекту від його зародження у 1940 році до сучасного етапу станом на жовтень 2025 року, а також визначення закономірностей еволюції технології та ключових досягнень на кожному історичному етапі. Методи. У дослідженні застосовано методи історичного та системного аналізу, порівняльного огляду наукових публікацій, а також аналіз нормативно-правових актів і стратегічних документів у сфері розвитку розумних алгоритмів. Використано методи синтезу та класифікації для визначення хронологічних меж, провідних технологічних парадигм і ключових інноваційних досягнень кожного періоду. Результати. Наукова новизна дослідження полягає у створенні інтегрованої періодизації розвитку штучного інтелекту (1940-2040), яка враховує національний контекст і сучасні прогнози технологічної сингулярності. Запропоновано дванадцять основних етапів еволюції штучного інтелекту, що характеризуються циклічністю розвитку з чергуванням періодів піднесення та криз очікувань. Проаналізовано вплив історичних етапів на розвиток українського підприємництва в контексті Стратегії розвитку штучного інтелекту до 2030 року та глобальних інноваційних трендів станом на жовтень 2025 року. Встановлено взаємозв’язок між закономірностями розвитку штучного інтелекту та прогнозами технологічної сингулярності у 2035–2040 роках. Додатково визначено, що періодизація розвитку штучного інтелекту дозволяє більш ефективно коригувати науково-технічні та інвестиційні стратегії у відповідності до актуальних технологічних трендів. Висновки. Результати дослідження формують методологічну основу для стратегічного планування впровадження штучного інтелекту на рівні підприємств та державної політики. Визначення чітких періодів розвитку та технологічних парадигм дозволяє прогнозувати майбутні тенденції, адаптувати інноваційні стратегії та забезпечити ефективне використання потенціалу технології в різних сферах суспільного та економічного життя.