Проблеми впливу цифрових технологій на якість та прозорість фінансової звітності підприємств - Антоненко, Надія Василівна; Карлова, Ірина Олександрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є комплексне дослідження впливу цифрових технологій на якість і прозорість фінансової звітності підприємств та обґрунтування підходів до мінімізації пов’язаних з ними інформаційних ризиків. Методи дослідження ґрунтуються на аналізі й синтезі наукових джерел, критичному огляді публікацій, а також застосуванні структурно-логічного й системного підходів для побудови моделей та класифікації проблем. У результаті узагальнено основні групи цифрових технологій (ERP-системи, хмарні сервіси, електронний документообіг, платформи бізнес-аналітики, роботизована автоматизація, електронні сервіси регуляторів) та виявлено їхній подвійний ефект. З одного боку, вони підвищують оперативність, доступність і аналітичний потенціал звітних даних. З іншого боку, посилюють кіберризики, створюють загрози спотворення достовірності, зіставності й прозорості показників. Систематизовано організаційні, методичні, технологічні, інформаційні, кадрові й етичні проблеми, що виникають під час цифровізації звітності та впливають на якість фінансової інформації. Запропоновано схему впливу цифрового середовища на етапи формування фінансової звітності. Побудовано узагальнену модель управління відповідними ризиками, яка поєднує нормативний, технологічний і компетентнісний рівні. Зроблено висновок, що ефективне використання цифрових рішень можливе лише за умови узгодження облікової політики з можливостями інформаційних систем, запровадження чітких внутрішніх регламентів і контрольних процедур, належного захисту даних та розвитку цифрових компетентностей облікового персоналу. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання запропонованих підходів для удосконалення облікової політики, побудови систем внутрішнього контролю, управління інформаційними ризиками, а також для планування цифрової трансформації обліково-звітних процесів на вітчизняних підприємствах.