Управління ризиками страхової компанії на основі актуарних моделей - Майданик, Єгор Геннадійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є дослідження сучасних підходів до управління ризиками страхової компанії на основі актуарних моделей, а також визначення ефективності застосування математичних і статистичних методів для забезпечення фінансової стійкості страховика. У роботі приділено особливу увагу взаємозв’язку між якістю ризик-менеджменту, структурою страхового портфеля та точністю актуарних розрахунків, що дозволяють прогнозувати збитковість, оптимізувати тарифну політику та підвищувати рівень платоспроможності компанії. У дослідженні застосовано комплекс теоретичних методів, зокрема аналіз і узагальнення наукової літератури та елементи економічного моделювання для обґрунтування ефективності системи ризик-менеджменту страхової компанії. У статті узагальнено теоретичні підходи до застосування моделей колективного ризику та методів моделювання страхових виплат у процесі управління ризиками страхової компанії. Розкрито їхню роль у формуванні технічних резервів, оцінюванні адекватності капіталу та підтриманні фінансової стійкості страховика. Результати. Показано, що інтеграція актуарних моделей у систему ризик-менеджменту створює аналітичне підґрунтя для підвищення точності прогнозування збитковості, оптимізації розподілу капіталу та прийняття стратегічних управлінських рішень. Отримані результати мають практичне значення для страховиків, дозволяючи систематизувати підходи до оцінки ризиків, підвищувати ефективність тарифної політики та підтримувати стабільність діяльності в умовах ринкової нестабільності. У висновках обґрунтовано, що побудова ефективної системи ризик-менеджменту передбачає комплексну інтеграцію актуарних моделей на всіх етапах управлінських процесів – від андеррайтингу та ціноутворення до контролю резервів і довгострокового фінансового планування. Перспективи подальших досліджень включають удосконалення методів оцінки катастрофічних ризиків, адаптацію моделей до підвищеної волатильності страхового ринку та використання сучасних інструментів цифрової аналітики для підвищення точності прогнозів.