Кадрова політика в умовах глобального ринку праці у забезпеченні розвитку земельного потенціалу аграрних підприємств - Бахчиванжи, Людмила; Морозов, Дмитро; Корнієвський, Руслан; Кирилов, Кирило (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стратегічний курс аграрного сектору України на забезпечення сталого розвитку вимагає формування відповідного даній концепції ресурсного потенціалу, базовою основою якого є земельний потенціал. Управління формуванням і розвитком ресурсного потенціалу та його базової складової вимагає належного наукового та методичного супроводу, розробки інноваційного алгоритму формування стратегії землекористування, що обумовлює актуальність досліджуваної проблеми. Мета дослідження полягала в обґрунтуванні напрямів кадрового забезпечення розвитку земельного потенціалу аграрних підприємств – суб’єктів малого і середнього бізнесу з урахуванням викликів, загроз і можливостей глобального ринку робочої сили та національного ринку земель сільськогосподарського призначення. Методи дослідження. Для досягнення мети дослідження застосовані загальнонаукові методи аналізу та синтезу з дотриманням вимог системного підходу до вивчення особливостей формування кадрової складової підсистеми земельного менеджменту в системі управління аграрними підприємствами. Специфічні методи економічних досліджень: монографічний, статистичний, розрахунково-конструктивний та абстрактно-логічний, - дозволили на прикладі окремих аграрних підприємств проаналізувати динаміку площі землекористування та інтенсивність зростання площі сільськогосподарських угідь досліджуваних підприємств, виявити основні чинники та складові механізму розробки стратегії землекористування та зробити висновки про роль кадрової складової у забезпеченні сталого землекористування. Результати дослідження демонструють невідповідність кадрового складу досліджуваних аграрних підприємств вимогам забезпечення завдань земельного менеджменту в умовах формування та розвитку ринку земель сільськогосподарського призначення. Аналіз динаміки площі сільськогосподарського землекористування дозволив виявити варіацію показника, що формує земельний потенціал досліджуваних підприємств. Запропоновано алгоритм розробки стратегії землекористування аграрних підприємств, які є малими і середніми суб’єктами господарювання, з урахуванням кадрової складової та розподілу завдань земельного менеджменту між функціональними керівниками системи управління підприємствами. Висновки. Реалізація концепції сталого розвитку аграрних підприємств вимагає сучасного підходу до впровадження в систему управління земельного менеджменту з урахуванням кадрового забезпечення і формування команди кадрів для виконання функцій управління сталим землекористуванням та розвитком земельного потенціалу. Алгоритм розробки та реалізації стратегії сталого землекористування має включати такі елементи, як маркетингові дослідження ринку земель сільськогосподарського призначення та його суб’єктів, моніторинг інституційного середовища та нормативно-правового регулювання землекористування аграрних підприємств. Розробку стратегії розвитку земельного потенціалу доцільно здійснювати за сегментами оренди та купівлі земель сільськогосподарського призначення.