Використання ESG-критеріїв у системі стратегічного управління підприємствами - Кабаченко, Дмитро Васильович; Кіржнер, Данііл Дмитрович; Сіньковський, Микола Іванович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета статті полягає у науковому обґрунтуванні практик інтеграції ESG-критеріїв у стратегічне управління підприємствами з урахуванням галузевих особливостей та сучасних вимог ринку, зокрема у визначенні ролі ESG-засад у забезпеченні конкурентоспроможності та стійкого розвитку бізнесу. У межах дослідження застосовано системний, аналітичний та структурно-функціональний методи, що дало змогу детально розглянути основні проблеми впровадження ESG, визначити перешкоди та окреслити науково обґрунтовані методи їхнього подолання. Методичну основу аналізу сформовано на поєднанні концепцій сталого розвитку, стратегічного менеджменту та сучасних практик оцінювання нефінансових показників. Отримані результати засвідчують, що ефективна інтеграція ESG-критеріїв потребує переходу від фрагментарних дій до системної трансформації управлінської моделі. У статті виокремлено основні методологічні труднощі, пов’язані з відсутністю уніфікованих стандартів вимірювання, недостатньою якістю нефінансових даних та нерівномірністю регуляторного середовища. Обґрунтовано, що галузева специфіка зумовлює різний потенціал імплементації ESG-індикаторів, що потребує адаптованих стратегічних рішень. На основі проведеного аналізу запропоновано рекомендації для забезпечення дієвості ESG-управління: створення стратегічної ESG-рамки, розвиток внутрішніх компетенцій персоналу, цифровізація моніторингу ESG-даних, використання галузевих стандартів та активізація механізмів сталого фінансування. Доведено, що застосування таких практик сприяє формуванню прозорих бізнес-процесів, зниженню ризиків, зміцненню довіри стейкхолдерів та підвищенню інвестиційної привабливості підприємств. У висновках підкреслено, що науково обґрунтоване впровадження ESG-критеріїв є визначальним чинником довгострокової результативності та стійкості компаній у мінливому глобальному середовищі. Розроблені у статті засади та інструменти дають підприємствам можливість переходити від декларативних практик до повноцінної ESG орієнтованої стратегії, що формує основу для подальших наукових досліджень у сфері стратегічного управління та сталого розвитку.