Сталий розвиток ритейлу через впровадження ESG-стандартів у бізнес-практики - Руденко, В’ячеслав Віталійович; Козак, Оксана; Борзенкова, Ольга Дмитрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Глобальні тенденції сталого розвитку та посилення регуляторних вимог Європейського Союзу зумовлюють трансформацію операційних моделей підприємств роздрібної торгівлі, що ґрунтується на засадах екологічної, соціальної та управлінської відповідальності. Мета статті – дослідити готовність українських підприємств роздрібної торгівлі до впровадження європейських стандартів звітності про сталий розвиток, ідентифікувати системні проблеми в цьому процесі та визначити конкурентні переваги, що виникають в результаті ранньої адаптації підприємств до європейських вимог. Методи. У дослідженні застосовано аналіз нормативно-правових документів України та Європейського Союзу, синтез емпіричних даних Green Transition Office (2025 р.), індуктивний підхід для виявлення тенденцій трансформації, дедуктивний метод для обґрунтування рекомендацій. Результати. Встановлено критичний розрив між декларованою підтримкою принципів сталого розвитку та фактичною спроможністю українських підприємств роздрібної торгівлі здійснювати звітність відповідно до європейських вимог. Ідентифіковано три основні категорії системних перешкод у процесі адаптації до європейських вимог звітності: нестача спеціалізованих компетенцій у сфері екологічного, соціального та управлінського звітування, відсутність інтегрованих цифрових систем обробки даних про сталий розвиток, регуляторна невизначеність щодо національних стандартів імплементації. Виявлено дворівневу модель адаптації стандартів сталого розвитку до українського бізнес-середовища: експортно орієнтовані підприємства випереджають компанії внутрішнього ринку у впровадженні європейських вимог. Обґрунтовано, що підприємства з розвиненими системами сталого розвитку демонструють преференційний доступ до інвестиційних ресурсів міжнародних фінансових інституцій. Висновки. Трансформація підприємств роздрібної торгівлі на засадах сталого розвитку вимагає системних організаційних змін. Ці зміни повинні охоплювати не лише формальну звітність, а й стратегічне планування, управління ланцюгами постачання та комунікацію із зацікавленими сторонами. Перспективи подальших досліджень включають розробку уніфікованих цифрових платформ для даних про екологічну, соціальну та управлінську відповідальність, а також створення освітніх програм для фахівців роздрібного сектора.