Управління ризиками в діяльності підприємств та вплив на стійкість бізнесу - Сафронська, Ірина Михайлівна; Бойченко, Олександр Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Метою дослідження є аналіз сучасних підходів до управління ризиками в діяльності підприємств, установлення їхнього взаємозв’язку з фінансовою, операційною та стратегічною стабільністю, а також розроблення рекомендацій щодо впровадження інноваційних цифрових інструментів для підвищення стійкості бізнесу в умовах нестабільного зовнішнього середовища. Методи. У дослідженні застосовано комплексний науковий підхід, що включає системний аналіз і порівняльний аналіз сучасних підходів до управління ризиками. Для оцінки ефективності впровадження цифрових інструментів використано статистичні методи аналізу на основі даних про глобальні ризики та тенденції у сфері ризик-менеджменту. Особлива увага приділялася аналізу впливу цифрових технологій на ефективність управління ризиками, дослідженню їхньої інтеграції в бізнес-процеси, а також розробці практичних рекомендацій щодо етапів вибору, пілотного впровадження, навчання персоналу, моніторингу ефективності та адаптації цифрових рішень до специфіки діяльності підприємств. Результати. У ході дослідження ідентифіковано основні переваги та недоліки традиційних, інноваційних та інтегрованих методів управління ризиками. Установлено, що фінансова, операційна та стратегічна стабільність є взаємозалежними чинниками, які впливають на загальну стійкість підприємств. Аналіз сучасних практик продемонстрував, що використання цифрових інструментів суттєво підвищує ефективність ризик-менеджменту через скорочення часу реагування на кризи та покращення прозорості бізнес-процесів. Запропоновані рекомендації з інтеграції цифрових технологій охоплюють етапи вибору технологій, запуску пілотних проєктів, навчання персоналу та моніторингу ефективності. Висновки. Результати підтверджують важливість використання цифрових технологій для підвищення ефективності управління ризиками та забезпечення стійкості бізнесу. Однак подальші дослідження мають зосередитися на інтеграції ESG-підходів у систему ризик-менеджменту, а також на адаптації цифрових інструментів для потреб малих і середніх підприємств. Перспективними напрямами досліджень є розроблення адаптивних моделей управління ризиками, які враховуватимуть сучасні виклики бізнес-середовища.