Проблеми обліку взаєморозрахунків із постачальниками та підрядниками - Гудима, Ольга (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета статті полягає у формуванні практичних рекомендацій для удосконалення обліку та покращення методів внутрішнього контролю взаєморозрахунків із постачальниками та підрядниками, звертаючи увагу на недостатню розробленість питань методології обліку, документування та автоматизації розрахункових операцій, особливо в умовах воєнного стану. Для досягнення поставленої мети було використано методи аналізу та синтезу (при дослідженні сучасного стану та проблем обліку розрахунків), систематизації та узагальнення (при формуванні класифікації проблем і практичних рекомендацій), а також логічний підхід (при обґрунтуванні необхідності вдосконалення облікової системи). Дослідження ґрунтується на аналізі чинної нормативно-правової бази України. У результаті дослідження обґрунтовано ключове значення обліку розрахунків із постачальниками та підрядниками для фінансової стійкості та платоспроможності підприємства. Виявлено та класифіковано основні проблеми в цій сфері за такими групами: проблеми з документообігом (несвоєчасність, помилки в оформленні, втрата документів, дублювання); проблеми інвентаризації та звірки (відсутність регулярної інвентаризації, розбіжності в Актах звірки, складність обліку авансів); методологічні та технічні аспекти (невірне використання рахунків, труднощі облікових операцій з іноземною валютою та курсовими різницями, недоліки автоматизації); проблеми контролю та аналізу (відсутність оперативного контролю строків оплат, недостатня деталізація аналітичного обліку, ризик шахрайства). Запропоновано практичні рекомендації для вдосконалення системи управління розрахунками, включаючи: створення системи попередньої оцінки постачальника, впровадження форми аналітичного обліку (спеціальної таблиці заборгованості), чітку регламентацію документообігу, посилення внутрішнього контролю та створення резервів для сумнівних боргів. Ефективне усунення виявлених дилем потребують комплексного підходу, який охоплює: запровадження суворої політики документообігу, забезпечення регулярної та точної звірки із контрагентами, автоматизацію облікових процесів та встановлення ефективного внутрішнього контролю. Подальше вдосконалення також можливе через уніфікацію системи обліку з міжнародними стандартами з урахуванням національної специфіки та адаптації до умов воєнного часу (посилення контролю за кредиторською заборгованістю, використання цифрових інструментів).