Статистичні методи у теорії економічного аналізу підприємницької діяльності - Рябенко, Галина; Верланов, Олександр; Бєлов, Гордій; Кудрич, Віталій (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасних умовах глобалізації, цифровізації та високої невизначеності ринкового середовища статистичні методи є ключовим інструментом для об’єктивного аналізу, прогнозування та прийняття ефективних управлінських рішень у підприємницькій діяльності. Метою дослідження є аналіз сучасного застосування статистичних методів у економічному та управлінському аналізі підприємницької діяльності та визначення напрямів їх удосконалення для підвищення ефективності управлінських рішень. Дослідження передбачає виявлення проблем використання статистики, таких як недостатня якість даних, недостатня підготовка персоналу та потреба в інтеграції цифрових технологій, а також розробку рекомендацій щодо оптимального застосування статистичних методів для стратегічного управління, прогнозування та оптимізації діяльності підприємств. Методи. У процесі написання статті використано загальнонаукові методи аналізу, синтезу, індукції, дедукції, узагальнення та системного підходу. Основу дослідження склали спеціальні статистичні методи: описова статистика, статистичні групування, індексний аналіз, аналіз рядів динаміки, кореляційно-регресійний і дисперсійний аналіз, економетричне моделювання та методи статистичного прогнозування. Результати дослідження підтвердили, що статистичні методи забезпечують комплексне дослідження економічних явищ, виявлення закономірностей, оцінку факторів впливу та прогнозування розвитку підприємства. Застосування описової статистики, індексного аналізу та групувань дозволяє систематизувати дані та виокремлювати однорідні підмножини. Аналіз рядів динаміки та кореляційно-регресійні моделі дають змогу прогнозувати тенденції, оцінювати вплив факторів на результативні показники та приймати обґрунтовані управлінські рішення. Економетричні та прогностичні моделі підвищують точність стратегічного планування та управління ризиками. Виявлено, що ефективність статистичного аналізу обмежується низькою якістю даних, недостатньою кваліфікацією персоналу та обмеженою інтеграцією сучасних цифрових технологій. Висновки. Статистичні методи є фундаментальним інструментом економічного аналізу та управління підприємницькою діяльністю, дозволяють мінімізувати ризики, підвищувати ефективність та адаптуватися до змін ринкового середовища. Удосконалення методів передбачає підвищення якості даних, розвиток компетенцій персоналу, впровадження цифрових технологій, використання економетричних та прогностичних моделей, оптимізацію статистичних методів у різних сферах підприємницької діяльності та вдосконалення методології інтерпретації результатів. Комплексне застосування статистичних методів забезпечує точний, об’єктивний та своєчасний аналіз, формування ефективних управлінських рішень та підвищення конкурентоспроможності підприємств.