Етичні аспекти практики оперативного обліку у процесі формування професійної ідентичності фахівця з аудиту - Пашкевич, Марина (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасних умовах посилення вимог до якості облікової інформації та доброчесності професійної діяльності аудитора особливої актуальності набуває проблема поєднання етичних стандартів із практичними аспектами ведення обліку, зокрема його оперативного сегмента. Оперативний облік, як одна з ключових складових системи управлінської інформації, є не лише інструментом фіксації та моніторингу господарських операцій у реальному часі, але й сферою, в якій реалізуються принципи відповідальності, об’єктивності та професійної етики. Метою даної статті є висвітлення етичних аспектів практики оперативного обліку у контексті формування цілісної професійної ідентичності фахівця з аудиту, яка охоплює не лише технічну компетентність, а й моральну відповідальність за достовірність та прозорість облікових даних. Методологічну основу дослідження становлять системний та функціональний підходи до аналізу облікових процесів, а також критичний аналіз нормативної бази, що регламентує професійну діяльність бухгалтера та аудитора в Україні й за кордоном. Результати. У статті розглядається специфіка оперативного обліку як джерела даних, що безпосередньо впливають на внутрішній контроль, планування та ухвалення управлінських рішень, а отже вимагають високого рівня професійної доброчесності на етапі їх формування та обробки. Особлива увага приділяється ризикам викривлення облікової інформації в умовах реального бізнес-середовища, де оперативний облік часто ведеться з метою прийняття швидких управлінських рішень без належної перевірки на етичну відповідність. Визначено сутність поняття «професійна ідентичність» фахівця з аудиту. Визначено типові етичні дилеми, які виникають у практиці оперативного обліку, зокрема при відображенні неврегульованих або ризикованих операцій, при впливі зовнішнього тиску з боку керівництва чи власників бізнесу, а також у разі конфлікту між швидкістю подання інформації та її об’єктивністю. У дослідженні обґрунтовано, що саме практика оперативного обліку є «етичним лакмусом» для фахівця з обліку, оскільки вимагає одночасного дотримання принципів професійної незалежності, конфіденційності, сумлінності та компетентності. Показано, що постійне залучення аудитора до оцінки якості оперативної інформації формує внутрішню етичну позицію, яка надалі визначає стиль його професійної поведінки. Зроблено висновок, що етичні засади не є зовнішнім регулятором, а інтегрованим елементом повсякденної облікової практики, що безпосередньо впливає на формування професійної ідентичності аудитора як відповідального носія достовірної інформації у публічному інтересі. Такий підхід відкриває можливості для глибшого розуміння етики не лише як елементу навчальної підготовки, а як структурного компоненту щоденної аналітичної та облікової діяльності в межах оперативного середовища підприємства.