Інформаційні технології як інструмент підвищення ефективності офіс-менеджменту та організації виробничих процесів - Матвєєва, Юлія; Рибальченко, Світлана; Котенко, Станіслав; Богдан, Едуард; Стельмах, Анна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз застосування інформаційних технологій у сфері офіс-менеджменту та організації виробничих процесів з метою виявлення ключових сучасних тенденцій цифровізації, ідентифікації основних бар’єрів її впровадження та формування узагальненої моделі підвищення ефективності функціонування підприємств у цифровому середовищі. Методологічну основу дослідження становлять методи системного аналізу, бібліометричного огляду, структурно-логічного узагальнення та компаративного порівняння, що дало змогу систематизувати наукові підходи до дослідження цифрових трансформацій і виокремити чинники, які визначально впливають на результативність впровадження IT-рішень. Результати дослідження засвідчують зростання інтенсивності наукових публікацій, присвячених цифровізації офісних і виробничих процесів, а також нерівномірність їх географічного розподілу та міждисциплінарний характер досліджуваної проблематики. Встановлено, що ефективність цифрових трансформацій значною мірою залежить від рівня інтеграції офісних і виробничих інформаційних систем, зрілості корпоративної цифрової культури, управлінських компетенцій, готовності персоналу до організаційних змін та здатності підприємств адаптувати бізнес-процеси до нових технологічних умов. Запропоновано узагальнену модель підвищення ефективності офісного та виробничого менеджменту, яка базується на взаємозв’язку технічних, організаційних та економічних компонентів цифрової інфраструктури підприємства. Зроблено висновок, що використання цифрових інструментів формує нову управлінську парадигму, орієнтовану на автоматизацію процесів, аналітику даних, підвищення гнучкості управління та розширення можливостей прийняття стратегічних рішень. Практична значущість дослідження полягає в розробленні рекомендацій щодо впровадження інформаційних технологій з урахуванням специфіки українського бізнес-середовища та необхідності підвищення стійкості підприємств до зовнішніх викликів.