Стратегії оптимізації витрат у міжнародних проєктах через інтегровані інструменти контролю та оцінювання інвестиційної привабливості - Маказан, Євгенія; Верітова, Ольга; Бікулов, Дамір; Олійник, Олександр; Сухарева, Катерина (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є концептуалізація та обґрунтування фреймворку «Інвестиційно-операційної оптимізації» в якості інтегрованої моделі управління вартістю в міжнародних проєктах. Методи: У роботі проведено критичний аналіз стратегічних підходів до оптимізації витрат, які класифіковано за рівнем управлінського впливу. Зокрема, досліджено інженерні методи «Target Costing» та «Value Engineering», а також аналітичний інструментарій «Activity-Based Costing». Окрему увагу приділено організаційним моделям, «Lean Construction» та «Integrated Project Delivery», і стратегічним підходам, «Real Options Analysis». Додатково розглянуто інтеграційні та цифрові механізми, що включають «Supply Chain Integration», «5D BIM» та технології «Blockchain та Smart Contracts». Також у роботі виконана систематизація методів оцінювання інвестиційної привабливості та визначено характер впливу цифрових технологій на динаміку формування інвестиційної вартості активу. Результати: Основним результатом дослідження стала розробка архітектурної моделі фреймворку «Інвестиційно-операційної оптимізації», яка охоплює повний життєвий цикл проєкту та інтегрує інструменти для кожного етапу. Визначено, що на етапі ініціації модель використовує метод реальних опціонів для перевірки гіпотез, тоді як на стадії проєктування застосовується «5D BIM», що дозволяє контролювати вартість життєвого циклу. Для етапу закупівель запропоновано використання «Smart Contracts» задля управління ціновою варіативністю, а на стадії будівництва передбачено інтеграцію «IoT» та «AI» для динамічного розрахунку показника «IRR». Крім того, модель прискорює отримання комерційного результату завдяки цифровій передачі об’єкта в управління, забезпечує стабільність доходу через предиктивне обслуговування та формує базу знань для покращення майбутніх проєктів. Висновок: Обґрунтовано, що запропонований фреймворк ефективно вирішує проблему розриву між стратегічним плануванням інвестицій та їх операційним виконанням, що досягається шляхом впровадження наскрізного механізму управління, який забезпечує безпосередню кореляцію інженерних рішень щодо зниження собівартості з динамікою інвестиційних показників.