Методика наукового дослідження моделювання фінансової безпеки підприємства - Назаренко, Ярослава; Горобінська, Ірина; Теслюк, Наталія; Горобінський, Артур (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є розробка етапів та обґрунтування логічної послідовності моделювання цільового рівня фінансової безпеки підприємств із використанням системи фінансових індикаторів. У процесі дослідження застосовано методи узагальнення, спостереження, порівняння, аналізу та синтезу, системний підхід, а також метод стратегічного планування. Результати. У ході дослідження сформульовано оптимізаційні умови на основі відповідних коефіцієнтів, згрупованих за такими напрямами фінансових індикаторів: ліквідності та платоспроможності (коефіцієнт покриття, коефіцієнт абсолютної ліквідності, коефіцієнт ліквідності грошового потоку); фінансової стійкості (коефіцієнт фінансової незалежності, коефіцієнт довгострокової фінансової незалежності, коефіцієнт маневреності власного оборотного капіталу); ефективності діяльності (рентабельність активів, рентабельність продажу, коефіцієнт реінвестування прибутку); ділової активності (коефіцієнт співвідношення оборотності дебіторської та кредиторської заборгованостей); боргового навантаження (коефіцієнт покриття фінансових витрат операційним прибутком); податкового навантаження (коефіцієнт податкового навантаження доходів від реалізації продукції, коефіцієнт податкового навантаження із податку на прибуток). Розроблено систему індикаторів оцінки фінансової безпеки та визначено послідовність моделювання рівня фінансової безпеки підприємства. Висновки. Для зміцнення фінансової безпеки та досягнення її цільового рівня в короткостроковій перспективі за такими фінансовими показниками, як коефіцієнт покриття, коефіцієнт абсолютної ліквідності, коефіцієнт ліквідності грошового потоку, коефіцієнт маневреності власного оборотного капіталу, рентабельність активів, рентабельність продажу та коефіцієнт співвідношення оборотності дебіторської і кредиторської заборгованості, необхідно враховувати рекомендації щодо моделювання фінансової безпеки з урахуванням чистого прибутку, власного капіталу, кредиторської заборгованості, поточних зобов’язань, оборотних активів та грошових потоків.