Порівняння структури, регуляції та інституційного середовища фінансових ринків України і США - Крючкова, Наталія Михайлівна; Мирончук, Вікторія Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті автори запропонованого дослідження проводять фундаментальний аналіз фінансових ринків України та США. Який включає у себе: дослідження структури запропонованих фінансових ринків, нормативно-правової бази, які задають рамки існування цих систем, також інституційне середовище обох країн. США – одна з найрозвинутіших країн світу з сильною економікою та демократичною формою правління. Україна – відносно молода країна, яка росте та розвивається, долає постійні виклики та яка має проблеми та потенціал в економічному секторі. Виходячи з біполярності запропонованих країн та з самого початку різних умов існування, автор статті ставить собі за мету дослідити та виокремити ключові відмінності і подібності рис у роботі фінансових ринків США та України, а також сформувати оцінку щодо їх значення на стабільність на розвиток економіки. Щоб досягти поставленої мети, автори дослідження використовують наступні методи: аналітичний та інституційний аналізи. Аналітичний метод був використаний при дослідженні структурних компонентів фінансових ринків, також регуляторних механізмів. Другий інституційний аналіз допомагав в формуванні оцінки впливу різних фінансових інститутів на загальну фінансову стабільність. Наприкінці дослідження, автор отримує наступні результати: український фінансовий ринок є банківсько-орієнтованим, з характеристикою обмеженого розвитку інших фінансових сегментів, у свою чергу це ускладнює доступ до капіталу та ускладнено впливає на залежність від банківської системи. Натомість, фінансовий ринок Сполучених Штатів характеризується суттєвою глибиною та ліквідністю. Це відкриває можливості для відкриття та використання багатьох фінансових інструментів, а також високий рівень залучення капіталу. Таким чином, ми бачимо, що регуляторне середовище досліджених країн значно відрізняється: у США воно більш зріле і ефективне, тоді як в Україні потребує доопрацювання та вдосконалення. Але обидві країни однаково стикаються з викликами, які пов’язані з регулюванням та інституційним середовищем та можуть бути вирішені за рахунок державних органів та фінансових інституцій.