Відновлення трудових ресурсів України в післявоєнний період з урахуванням міжнародного досвіду - Далик, Володимир Петрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу проблеми забезпечення трудових ресурсів у післявоєнний період як фундаментального чинника відновлення і трансформації української держави. В умовах демографічної кризи, спричиненої повномасштабною агресією російської федерації, питання відтворення людського капіталу набуває й стратегічного, ідеологічного та безпекового значення. Визначено, що механічне зростання чисельності населення не є достатнім критерієм сталого розвитку - ключовою є орієнтація на якісний, ідеологічно консолідований трудовий ресурс, здатний забезпечити довготривалу стабільність. На основі аналізу досвіду Німеччини, Японії, Ізраїлю та Південної Кореї сформульовано основні інституційні механізми відновлення трудового потенціалу, серед яких пріоритетними є цільові репатріаційні програми, прогнозування демографічної структури, вкорінення трудової етики та патріотичної мотивації. Показано, що для України стратегічним напрямом є репатріація етнічних українців, включно з тими, хто перебуває на території країни-агресора, за умови дотримання безпекових і світоглядних критеріїв. Окрему увагу приділено необхідності оновлення демографічної політики шляхом створення комплексних програм підтримки народжуваності, зокрема через субсидії, податкові пільги, розвиток інфраструктури батьківства та формування суспільного клімату, орієнтованого на відповідальне батьківство. Визначено, що розвиток професійно-технічної освіти є принципово важливим для створення практично орієнтованого трудового потенціалу, який здатен оперативно включатися в процеси відбудови. Запропоновано розглядати трудову участь як форму громадянського служіння, що потребує патріотичного виховання та ідеологічної інтеграції особистості в національний проєкт. На підставі узагальнення досвіду та сучасних викликів сформовано цілісну модель державної політики забезпечення трудових ресурсів, яка базується на п’яти блоках: репатріація, демографічне стимулювання, модернізація профосвіти, економічна мотивація та ідейна консолідація. Стверджується, що виключно через інтеграцію цих елементів можливо досягти розвитку української державності на засадах трудової гідності, національної солідарності та історичної відповідальності.