Цифрова етика та прозорість у впровадженні маркетингових стратегій у сфері електронної комерції - Кримська, Анна Олександрівна; Мирошниченко, Віктор Олексійович; Паляниця, Віктор Анатолійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Інтенсивне поширення цифрових технологій у комерційному секторі трансформує підходи до організації маркетингової діяльності та актуалізує питання етичного регулювання практик, базованих на обробленні даних. Зростання залежності електронної комерції від алгоритмічних механізмів персоналізації, систем відстеження поведінки користувачів та форм автоматизованої комунікації зумовлює потребу у визначенні меж допустимого втручання в інформаційний простір споживача. Це формує запит на переосмислення принципів, що забезпечують коректність, доброчесність і підзвітність маркетингових рішень у цифровому середовищі. Метою дослідження є теоретичне уточнення підходів до інтеграції принципів цифрової етики в систему стратегічного маркетингу електронної комерції та встановлення механізмів підвищення прозорості взаємодії між суб’єктами ринку. Методологічну основу становлять системний аналіз, порівняльний метод і контент-аналіз, що дали змогу виявити характерні етичні ризики, пов’язані з використанням поведінкових даних, непрозорим алгоритмічним обробленням інформації та прихованими техніками впливу. Дослідження також охоплює аналіз регуляторних підходів і норм, що формують рамки відповідального застосування цифрових маркетингових технологій. Отримані результати показують, що ефективність стратегічних рішень у сфері електронної комерції істотно залежить від чіткого дотримання етичних норм, які визначають правила роботи з персональними даними, параметри алгоритмічного таргетування та процедури пояснення логіки автоматизованих рекомендаційних систем. Підвищення прозорості цифрових процесів сприяє зміцненню довіри користувачів та зменшенню інформаційної асиметрії. У межах дослідження визначено структуру етикоорієнтованого підходу до планування маркетингових рішень, що включає процедури оцінювання ризиків, аудит якості даних, уточнення критеріїв справедливості алгоритмів і встановлення індикаторів оцінки впливу маркетингових інструментів на поведінку споживачів. У висновках обґрунтовано значення етичної узгодженості цифрових практик як чинника стійкого розвитку електронної комерції. Дотримання етикоцентрованих принципів забезпечує підвищення рівня відповідальності учасників ринку, оптимізацію взаємодії з користувачами та формування передумов для впровадження технологічних рішень, заснованих на відкритості, чистоті даних та прозорості їх використання.