Agile-орієнтована бізнес-діагностика ефективності стратегій ціноутворення в управлінні маркетинговими проєктами - Сотник, Ангеліна Анатоліївна; Артюшок, Вікторія Станіславівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням динамічності ринкового середовища, підвищенням невизначеності споживчої поведінки та посиленням ролі ціноутворення як ключового інструменту управління ефективністю маркетингових проєктів. У таких умовах традиційні підходи до оцінювання ефективності цінових стратегій, що ґрунтуються переважно на ретроспективному аналізі фінансових результатів, втрачають здатність забезпечувати своєчасне й обґрунтоване прийняття управлінських рішень. Метою статті є обґрунтування та розроблення agile-орієнтованого підходу до бізнес-діагностики ефективності стратегій ціноутворення в управлінні маркетинговими проєктами на основі інтеграції фінансових, маркетингових і поведінкових показників у межах коротких діагностичних циклів. Методологічною основою дослідження є системний і процесний підходи до аналізу управлінських рішень, методи теоретичного узагальнення та наукової абстракції, порівняльний аналіз традиційних і гнучких моделей управління, а також інструменти бізнес-діагностики та SWOT-аналізу. У межах дослідження застосовано концептуальне моделювання для формування agile-орієнтованої логіки бізнес-діагностики стратегій ціноутворення та структуризації системи показників оцінювання ефективності цінових рішень. У результаті дослідження обґрунтовано доцільність розгляду ціноутворення як адаптивного управлінського процесу, що реалізується через послідовні ітерації перевірки та коригування цінових гіпотез. Запропоновано модель agile-орієнтованої бізнес-діагностики стратегій ціноутворення, яка передбачає формування цінової гіпотези, визначення цільових показників, реалізацію короткого діагностичного циклу, оцінку результатів і коригування стратегії на основі зворотного зв’язку. Розроблено систему показників ефективності, структуровану за фінансовим, маркетинговим і поведінковим блоками, що забезпечує комплексне оцінювання результатів цінових рішень у динаміці. Проведений SWOT-аналіз дозволив визначити ключові переваги, обмеження й умови доцільності застосування agile-орієнтованої бізнес-діагностики в управлінні маркетинговими проєктами.