Аналітична оцінка ефективності практикоорієнтованих навчальних платформ для інженерів автосервісу в умовах цифрової трансформації ринку праці - Кочарян, Ісаак Валерійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є обґрунтування методичних підходів до економічної оцінки практикоорієнтованих навчальних платформ у підготовці інженерів автосервісу з урахуванням викликів цифрової трансформації ринку праці. Дослідження спрямоване на аналіз таких платформ як інструментів інвестицій у людський капітал, що забезпечує підвищення продуктивності праці, скорочення періоду адаптації персоналу та мінімізацію непрямих витрат роботодавців. У дослідженні використано методи системного, порівняльного, економічногоаналізу, структурно-логічного моделювання та узагальнення наукових підходів. На основі аналізу сучасних наукових публікацій щодо використання платформ віртуальної та доповненоїреальності у професійній підготовці технічних фахівців здійснено систематизацію економічних показників оцінки ефективності практикоорієнтованих навчальних платформ. Застосовано аналітичний підхід до інтерпретації впливу навчання на продуктивність праці, якість виконання професійних завдань та адаптацію інженерів автосервісу до цифрового ринку праці.Обґрунтовано, що практикоорієнтовані навчальні платформи відіграють подвійну роль, поєднуючи формування прикладних цифрових компетенцій працівників із досягненням економічних ефектів для автосервісних підприємств. Запропоновано систему економічних показників оцінки ефективності зазначених платформ, яка охоплює витратні, процесні, результативні, якісні та адаптаційні складові. Розроблено узагальнену аналітичну модель оцінки економічної ефективності навчальних платформ, що дає змогу зіставити сукупний економічний ефект від їх використання з витратами на впровадження та функціонування інструментарію. Показано, що застосування практикоорієнтованих цифрових платформ сприяє підвищенню ефективності використання людського капіталу, зниженню операційних ризиків і забезпеченнювідповідності компетенцій інженерів вимогам цифрового ринку праці. Використання економічних підходів, спрямованих на ефективність, дозволило здійснити оцінку практикоорієнтованих платформ з урахуванням освітніх результатів, продуктивності праці ташвидкості адаптації персоналу. Запропоновані методичні підходи створюють основу для прийняття обґрунтованих управлінських рішень щодо інвестування в розвиток людського капіталу в автосервісному секторі. Подальші дослідження доцільно спрямувати на емпіричну перевірку цих моделей та розробку галузевих інструментів економічної оцінки ефективності цифрових навчальних платформ.