Комплексний підхід до розвитку активного туризму через транспортну складову з урахуванням анімаційної та самодіяльної діяльності у рекреаційних комплексах - Іванчук, Світлана; Бондаренко, Владислава; Борисова, Оксана (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У постіндустріальному суспільстві спостерігається стійкий тренд до збільшення попиту на рекреаційно-оздоровчі послуги, що передбачають фізичну активність та емоційне перезавантаження, що зумовлює необхідність переходу до інтегрованих моделей активного туризму. Актуальність дослідження, яке підтверджується його здатністю забезпечити диверсифікацію регіональної економіки та підвищити конкурентоспроможність національного туристичного продукту, полягає у розробці комплексного підходу до розвитку активного туризму. Комплексний підхід базується на синергетичній інтеграції трьох ключових елементів: транспортної складової, анімаційної діяльності та самодіяльної активності у межах рекреаційних комплексів. Транспортна складова виступає як критичний фактор успіху, що забезпечує доступність туристичних маршрутів та комфортне пересування, а її недосконалість є ключовою перешкодою для розкриття рекреаційного потенціалу. Анімаційна діяльність слугує інструментом програмного наповнення та підвищення доданої вартості, а самодіяльна активність відповідає запиту туриста на персоналізований досвід, свободу вибору та автентичність. Дослідження акцентує увагу на необхідності комплексної методології, що дозволяє гармонійно поєднувати надійне транспортне забезпечення, організовану анімацію та простір для індивідуальної активності. Застосування цього підходу сприяє системній оптимізації туристичної діяльності, формуючи конкурентоспроможний, сталий та соціально відповідальний активний туризм. Метою є розробка теоретичних підходів і практичних рекомендацій щодо комплексного управління туристичними продуктами з урахуванням інтеграції транспортної складової, анімаційної та самодіяльної діяльності для ефективного розвитку активного туризму та підвищення конкурентоспроможності регіонів. Для об'єктивної оцінки ефективності впровадження комплексного підходу (інтеграції транспортної складової, анімації та самодіяльності) доцільно застосовувати наступні методи та показники: статистичний метод - використовувався для кількісної оцінки ефективності через розрахунок таких показників; моніторинг - застосовується для виявлення слабких ланок у взаємодії трьох компонентів (транспорт – анімація – самодіяльність) з метою їх подальшого вдосконалення та максимізації ефекту; проблемно-цільовий аналіз - використовувався для виділення невирішених раніше частин загальної проблеми, зокрема: відсутності інтегрованих моделей управління; недостатнього дослідження впливу транспортних рішень на туристичну активність; та недостатності маркетингових досліджень, що базуються на комплексному поєднанні; формалізація - застосовувався при структуруванні даних у таблицях для порівняльної характеристики.