Вплив цифровізації на ефективність управління ресурсами в умовах децентралізації економічної влади в Україні - Чуркіна, Ірина Євгенівна; Крючкова, Наталія Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу цифровізації як інструменту підвищення ефективності управління ресурсами територіальних громад в умовах децентралізації економічної влади в Україні. Метою дослідження є комплексний аналіз процесів цифровізації в умовах децентралізації економічної влади в Україні та оцінка їх впливу на ефективність управління ресурсами територіальних громад. У роботі визначено ключові проблеми впровадження цифрових технологій на місцевому рівні, зокрема нерівномірний доступ до цифрових сервісів, недостатність фінансових та кадрових ресурсів, низький рівень цифрових компетенцій посадовців і громадян, а також недосконалість нормативно-правової бази. Для досягнення мети використано комплекс методів дослідження, включно з аналітичним оглядом наукових публікацій, порівняльним аналізом міжнародного досвіду цифровізації місцевого самоврядування, системним підходом до оцінки взаємозв’язку цифровізації та децентралізації, а також методами статистичного аналізу даних про розвиток цифрової інфраструктури українських територіальних громад. Результати дослідження показують, що цифровізація сприяє підвищенню ефективності використання економічних та фінансових ресурсів, поліпшенню доступності публічних послуг та підвищенню прозорості управлінських процесів, проте її реалізація значною мірою залежить від спроможності громад і рівня кризостійкості місцевого управління. Крім того, проаналізовано вплив воєнного стану та інших кризових факторів на темпи цифрової трансформації та визначено напрями подолання існуючих бар’єрів шляхом створення цифрових платформ, підвищення кваліфікації персоналу та гармонізації законодавчих норм. Узагальнено міжнародний досвід впровадження цифрових технологій у місцевому самоврядуванні, який може бути адаптований для України з урахуванням специфіки децентралізаційної реформи та економічної спроможності громад. На основі проведеного аналізу сформульовано висновки, що цифровізація є стратегічним інструментом підвищення ефективності управління ресурсами, зміцнення інституційної спроможності місцевого самоврядування та забезпечення стабільного економічного розвитку територіальних громад.