Інституційні засади формування ринку банківських послуг: світовий контекст - Назаренко, Ярослава Ярославівна; Гуцалюк, Олена Ігорівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою статті є дослідження сучасних тенденцій розвитку ринку банківських послуг з акцентом на досвід провідних країн світу. Для досягнення поставленої мети в ході дослідження було використано комплекс відомих наукових методів: методи узагальнення було використано для узагальнення світового досвіду формування ринку банківських послуг, а також для формування висновків і рекомендацій; метод порівняння було використано для виявлення спільних та відмінних рис функціонування провідних країн, метод структурно-функціонального аналізу застосовано для дослідження внутрішньої організації ринку банківських послуг і ролі його основних інституційних елементів, системний підхід дозволив розглядати ринок банківських послуг як комплексну динамічну систему, що включає взаємопов’язані елементи: банківські установи, регуляторні органи, клієнтів та технологічну інфраструктуру. Результати. У роботі проаналізовано ключові фактори, що визначають еволюцію банківських систем у контексті глобалізації світової економіки. Розкрито сутність та особливості основних моделей функціонування ринку банківських послуг у розвиненою економікою, визначено спільні та відмінні риси у їх організації та регулюванні. На основі узагальнення міжнародного досвіду сформульовано рекомендації щодо адаптації успішних зарубіжних практик до умов розвитку національного банківського сектору. Висновки. Міжнародний досвід свідчить, що успішний розвиток ринку банківських послуг залежить від поєднання технологічних інновацій, ефективного регулювання та гнучкості банківських установ у задоволенні потреб клієнтів. Запропоновано рекомендації щодо інтеграції найкращих зарубіжних практик у вітчизняну банківську систему з метою підвищення її ефективності та конкурентоспроможності у глобальному середовищі.