Репутаційний вплив впровадження принципів інклюзивного розвитку в діяльності туристичних підприємств - Козоріз, Олександр Євгенійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета статті полягає в обґрунтуванні репутаційного впливу впровадження принципів інклюзивного розвитку в діяльності туристичних підприємств та визначенні можливостей використання інклюзивних практик як інструменту підвищення репутаційної стійкості бізнесу в умовах зростаючих соціальних очікувань. Актуальність дослідження зумовлена посиленням ролі нематеріальних чинників конкурентоспроможності туристичних підприємств, трансформацією споживчих пріоритетів і необхідністю адаптації бізнесу до потреб соціально вразливих груп населення. Методологічною основою дослідження є поєднання концептуально-аналітичного підходу та емпіричного аналізу. У роботі використано методи узагальнення, систематизації, порівняльного аналізу та анкетування. Емпіричну базу становлять результати онлайн-опитування 102 споживачів туристичних послуг, проведеного в Україні у вересні–листопаді 2025 року. Опитування було спрямоване на виявлення ставлення споживачів до інклюзивності туристичних підприємств, оцінку її значущості як критерію вибору та визначення репутаційних ефектів інклюзивних практик. У результаті дослідження встановлено, що інклюзивність і безбар’єрність сприймаються значною часткою споживачів як важливі чинники довіри, готовності до повторного вибору туристичних послуг і рекомендацій. Обґрунтовано міжфункціональний характер інклюзивного розвитку в системі управління туристичними підприємствами та систематизовано основні групи інклюзивних практик за їх потенційним впливом на формування ділової репутації. Виявлено, що позитивний репутаційний ефект інклюзивного розвитку залежить від комплексності та послідовності його впровадження, тоді як формальний або фрагментарний підхід може створювати репутаційні ризики. З позицій ключових груп стейкхолдерів визначено багатовекторний характер репутаційного впливу інклюзивного розвитку, який проявляється у зростанні довіри споживачів, зміцненні внутрішньої репутації роботодавця, підвищенні інституційної довіри партнерів і формуванні позитивного сприйняття туристичних підприємств з боку місцевих громад. На основі отриманих результатів сформовано прикладні управлінські рекомендації щодо інтеграції інклюзивного розвитку в систему репутаційного менеджменту туристичних підприємств.