Вплив бізнес-моделі підприємства на структуру складових його економічної безпеки - Ярошевич, Наталя Богуславівна; Дубравський, Андрій Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена аналізу впливу обраної підприємством бізнес-моделі на структуру складових його економічної безпеки з метою вибору та обґрунтування підходу та методичного інструментарію до оцінювання рівня економічної безпеки підприємств його основі. Встановлено, що різні підходи до визначення поняття «економічна безпека підприємства» зумовлюють різноманіття методичних підходів до оцінювання рівня економічної безпеки та багатоваріантність складових системи економічної безпеки підприємства, і відповідно, систем показників для оцінки рівня економічної безпеки підприємства. Обґрунтовано, що при виборі складових для оцінювання економічної безпеки підприємства необхідно враховувати не лише вид діяльності підприємства, але й тип його бізнес-моделі; низький рівень впливу складової економічної безпеки на загальний (інтегральний) показник економічної безпеки підприємства дозволяє відкинути цю складову у подальших дослідженнях. Здійснено аналіз впливу основних типів бізнес-моделей, класифікованих за побудовою ланцюга створення цінності, а саме: (1) бізнес-моделі «Інтегратор» (Integrator); (2) бізнес-моделі «Диригент» (Orchestrator); (3) бізнес-моделі «Гравець певного рівня» (Layer Player); та (4) бізнес-моделі «Маркет-мейкер» (Market Maker) на наступні складові економічної безпеки: фінансову, інтелектуально-кадрову, техніко-технологічну, політико-правову, інформаційну, екологічну, силову безпеку. Встановлено, що при оцінюванні інтегрального показника економічної безпеки підприємства, що обрало бізнес-модель «Маркет-мейкера» доцільно враховувати лише три складові – фінансову, інтелектуально-кадрову та інформаційну; бізнес-модель «Гравця певного рівня» та бізнес-модель «Диригента» можна відкинути силову та екологічну складову економічної безпеки; бізнес-модель «Інтегратора» – всі складові є вагомими.