Досвід підвищення конкурентоспроможності транспортно-логістичних підприємств країн ЄС для адаптації в Україні - Боняр, Світлана Михайлівна; Харчук, Олена Георгіївна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Статтю присвячено визначенню ролі, сутності та ключових факторів конкурентоспроможності транспортних підприємств на міжнародному ринку. Мета дослідження полягає в аналізуванні досвіду підвищення конкурентоспроможності транспортно-логістичних підприємств країн ЄС та практичному використанні інноваційних систем BIREG та SENT для вантажних перевезень України в міжнародному сполученні. При дослідженні використано метод порівняльного аналізу для вивчення досвіду країн ЄС у підвищенні конкурентоспроможності транспортно-логістичних підприємств, що дозволяє визначити спільні риси та відмінності в підходах до управління, регулювання та використання інноваційних систем. Методом системного аналізу проводилось дослідження функціонування систем BIREG та SENT, а також їх інтеграції в транспортно-логістичну систему України. Це дозволяє оцінити взаємозв’язки між компонентами системи та їх вплив на ефективність міжнародних вантажних перевезень. Метод кейс-стаді (case study) застосовувався для аналізу реальних прикладів впровадження систем BIREG та SENT у країнах ЄС, що дозволяє вивчити їхню ефективність та адаптованість до умов України. Дані методи забезпечують комплексний підхід до розробки практичних рекомендацій: визначення заходів сталого розвитку транспортної системи Європи, які через мультимодальні перевезення, декарбонізацію та цифровізацію створюють перспективи для інтеграції України в європейські транспортні мережі. Розвиток інтермодальних перевезень та інтеграція у Транс'європейську транспортну мережу (TEN-T) визначені як ключові можливості для зростання конкурентоспроможності українських компаній. Проаналізовано досвід підвищення конкурентоспроможності транспортних підприємств країн ЄС, зокрема впровадження інноваційних систем BIREG (Угорщина) і SENT (Польща) для моніторингу та контролю міжнародних перевезень. Визначено, що система BIREG орієнтована на реєстрацію та моніторинг міжнародних перевезень із метою боротьби з нелегальними операціями та забезпечення прозорості логістичних процесів. SENT – це система моніторингу вантажів, особливо акцизних товарів, що дозволяє відстежувати маршрути транспортування та запобігати шахрайству. Вивчення європейського досвіду може підвищити ефективність українських транспортних компаній.