Механізм державного регулювання трудової міграції в умовах післявоєнного відновлення економіки України - Бикова, Адель Леонідівна; Александрюк, Ігор Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджується механізм державного регулювання трудової міграції в контексті повоєнного економічного відновлення України з акцентом на його стратегічне значення для збереження людського капіталу, стабілізації ринку праці та забезпечення сталого економічного розвитку. Проаналізовано сучасні інструменти міграційної політики, зокрема законодавчо-нормативні засади, економічні стимули, заходи соціальної підтримки та технологічні інструменти, а також оцінено їх ефективність у подоланні ключових викликів, таких як «витік мізків», дефіцит робочої сили та регіональні диспропорції. Особливу увагу приділено обмеженням чинної політики, серед яких недостатній розвиток систем моніторингу, неповнота міжнародних угод, неузгодженість інституційної взаємодії та прогалини в програмах соціальної й професійної реінтеграції. Обґрунтовано необхідність комплексних заходів, що поєднують правові гарантії, фінансові стимули, професійну перепідготовку, цифрові платформи та ініціативи регіонального розвитку з метою сприяння поверненню трудових мігрантів і забезпечення їх успішної реінтеграції. Наголошено на ролі сучасних інформаційних технологій у забезпеченні прозорої комунікації, аналітики ринку праці в реальному часі та доступу до можливостей працевлаштування, що підвищує мотивацію мігрантів до повернення та ефективної участі у вітчизняній економіці. Отримані результати свідчать, що добре структурована багаторівнева державна політика здатна підвищити адаптивність робочої сили, знизити соціальні ризики, пов’язані з міграцією, та посилити економічну стійкість. У статті запропоновано практичні рекомендації для органів державної влади щодо формування скоординованих стратегій управління міграцією, зокрема створення цільових програм підтримки, розширення можливостей професійного розвитку та впровадження інтегрованих систем моніторингу. Очікується, що реалізація цих заходів підвищить ефективність управління трудовою міграцією, зміцнить соціальну згуртованість і забезпечить збалансоване регіональне економічне зростання. Розглядаючи як макроекономічні, так і соціальні виміри трудової міграції, стаття поглиблює розуміння викликів і можливостей у контексті постконфліктного відновлення та слугує підґрунтям для доказового формування політики, спрямованої на максимізацію потенціалу мігрантів, що повертаються, за умови збереження стабільності ринку праці та довгострокової економічної сталості.