Управлінські аспекти впровадження інновацій у бізнес-процеси салонів краси (на прикладі авторської методики «Промені» як системного інноваційного підходу в сучасній колористиці) - Волошина, Катерина (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Сучасна індустрія краси перебуває у фазі глибокої трансформації, зумовленої необхідністю інтеграції технологічних інновацій у бізнес-процеси підприємств сфери послуг. У контексті менеджменту beauty-індустрії особливого значення набуває питання розробки, впровадження та масштабування інноваційних методик, які забезпечують конкурентні переваги через підвищення якості послуг, оптимізацію виробничих процесів та формування унікальної цінності для клієнтів. Стаття презентує авторську методику «Промені» як приклад успішної управлінської інновації, що поєднує технічні, організаційні та освітні компоненти у єдиній системі управління якістю послуг. Методика «Промені» стандартизує бізнес-процеси у салонах, зменшуючи операційні ризики, підвищує передбачуваність результатів та забезпечує високу якість послуг. Інноваційність підходу полягає у переосмисленні традиційних виробничих операцій через призму управлінської ефективності: радіальний принцип поділу голови оптимізує використання матеріалів та робочого часу, концепція низьких окисників (Low-Oxide Strategy) знижує ризики для здоров’я клієнтів та відповідальність підприємства, а системний молекулярний догляд формує додаткову цінність послуги та підвищує лояльність споживачів. Особливу управлінську цінність методика демонструє у сфері професійної освіти та розвитку персоналу. Структурований підхід до навчання, заснований на аналітичному мисленні замість механічного копіювання, забезпечує швидшу адаптацію нових співробітників, зменшує залежність від індивідуальних навичок окремих майстрів та створює масштабовану модель передачі знань. Такі дії критично важливі для підприємств, що прагнуть до розширення мережі або франчайзингу. Стаття розглядає методику «Промені» як кейс успішної трансформації емпіричного досвіду у структуровану систему управління знаннями, аналізує її вплив на ключові показники ефективності салонного бізнесу та окреслює перспективи впровадження подібних інновацій у ширшій сфері управління підприємствами індустрії краси.