Інструментарій оцінювання ефективності функціонування посередницьких організацій з урахуванням перспективності детінізації їх діяльності - Бреус, Світлана Василівна; Денисенко, Микола Павлович; Черкасов, Євген Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті обґрунтовано доцільність оцінювання ефективності функціонування посередницьких організацій з урахуванням перспективності детінізації їх діяльності. Доведено, що в умовах зростання ролі мережевих форм організації бізнесу та значної частки тіньової економіки посередницькі організації виконують ключову управлінську й інституційну функцію формалізації економічних взаємодій. Запропоновано інструментарій оцінювання, який поєднує структурні, мережеві, просторові, інституційні та коригувальні показники. Мета статті полягає в обґрунтуванні та визначенні інструментарію оцінювання ефективності функціонування посередницьких організацій з урахуванням перспективності детінізації їх діяльності. Методи. У статті використано системний та процесний підходи, концепції інституційної спроможності та мережевої взаємодії; методи: критичного аналізу наукових джерел та міжнародних рекомендацій, порівняльний аналіз моделей кластерного розвитку та ролі інтермедіарів, структурно-логічне моделювання для побудови інтегрованої рівневої моделі оцінювання, а також елементи контент-аналізу для виокремлення ключових груп показників (ресурси, процеси, проміжні та кінцеві результати, ступінь формалізації діяльності). Результати. Узагальнено сучасні підходи до оцінювання ефективності посередницьких організацій у кластерних системах та виявлено такі проблеми: фрагментарність показників оцінювання, обмежена адаптація існуючих моделей до контекстів високої тіньової економіки, недостатнє врахування ролі інтермедіарів у координації та детінізації, відсутність інтегральної моделі, яка б поєднувала ресурси, процеси, результати для підприємств та результати для регіонального розвитку. На цій основі запропоновано рівневу інтегровану модель доповнену системою інтегрованих показників ефективності, що охоплюють кількісні, структурні, процесні та результативні аспекти функціонування посередницьких організацій. Висновки. Запропонована інтегрована модель оцінювання ефективності функціонування посередницьких організацій у кластерних системах дозволяє поєднати інструменти циклічного удосконалення та організаційної досконалості з комплексною системою показників та слугувати базисом для трансформації теоретичних підходів у практику оцінювання ефективності управління кластеризацією та детінізації економічної діяльності.