Аналіз бар’єрів масштабування успішних диджитал-інновацій у малому та середньому бізнесі - Костін, Ілля Дмитрович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлено зростанням ролі цифрових рішень у розвиткові малого та середнього бізнесу за одночасної наявності стійкого розриву між успішним локальним упровадженням диджитал-інновацій та їхнім подальшим масштабуванням. В умовах цифрової трансформації економіки саме здатність переходити від пілотних цифрових ініціатив до масштабованих бізнес-моделей визначає рівень конкурентоспроможності та довгострокової сталості підприємств. Метою статті є обґрунтування системності перешкод , що стримують масштабування цифрових рішень у малому та середньому бізнесі, та формування узагальненої аналітичної практики їхнього подолання з урахуванням логіки послідовного впливу різних груп обмежень. Методологічною основою дослідження є поєднання системного та структурно-логічного аналізу, порівняльного аналізу міжнародних індексних показників і узагальнення практик цифрової трансформації малого та середнього бізнесу. Інформаційну основу складають дані Міжнародного союзу електрозв’язку («Трекер регулювання ІКТ», «Бенчмарк G5»), показники Глобального інноваційного індексу 2025 р. (Global Innovation Index 2025) та статистичний аналіз цифрових навичок населення. У результаті дослідження виявлено, що проблеми масштабування цифрових рішень формуються на інституційно-регуляторному, інфраструктурно-технологічному, кадрово-компетентнісному та підприємницько-результативному рівнях і не діють ізольовано, а підсилюють один одного. Обґрунтовано, що саме їхня інтеграція зумовлює зупинення більшості цифрових ініціатив на стадії локального впровадження. Запропоновано аналітичну модель та структуру масштабування, що дають змогу систематизувати перепони відповідно до етапів розвитку цифрових рішень і обґрунтувати управлінські орієнтири для переходу до масштабованих бізнес-моделей. Практичне значення роботи полягає у можливості використання отриманих результатів для наукового обґрунтування та розроблення управлінських рішень, стратегічних програм і регуляторних політик, спрямованих на підтримку та стимулювання цифрового розвитку малого та середнього бізнесу, підвищення його адаптивності, конкурентоспроможності й сталості в умовах цифрової трансформації та динамічних змін економічного середовища.