Підходи до управління витратами підприємства в умовах ресурсних обмежень - Шеховцова, Вікторія Володимирівна; Пугачов, Володимир Миколайович; Ясінецька, Ірина Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Зважаючи на те, що наша держава перебуває в умовах воєнного стану, який веде за собою макроекономічну нестабільність та логістично-енергетичні виклики, виняткової актуальності набуває проблематика забезпечення можливості підприємств здійснювати ефективне управління витратами шляхом адаптації своєї діяльності до вимог сьогодення. Створення ефективної системи управління витратами вважається гарантією забезпечення високого рівня конкурентоздатності та прибутковості підприємств. Особливу увагу варто приділити малому бізнесу, який, з однієї сторони, показує високий рівень гнучкості та адаптації, а з іншої – переживає брак ресурсів та високі ризики. Мета полягає у систематизації підходів до управління витратами підприємства в умовах ресурсних обмежень. Методологія дослідження опирається на критичному аналізі наукової літератури, метод аналізу і синтезу, індукції та дедукції, порівняння, абстрагування та узагальнення. Результати дослідження. Проведене дослідження дозволяє стверджувати, що здебільшого в основі звичних підходів до управління витратами лежать стандартизовані методи обліку, бюджетування та контролю, які, попри те, що покликані забезпечити певну стабільність, неодноразово нехтують змінами ринкового середовища, технологічного прогресу та високими вимогами до стратегії подальшого розвитку. Тому використання інноваційних підходів (автоматизації фінансового управління, впровадження аналітики великих масивів інформації, використання штучного інтелекту з метою прогнозування витрат та доходів, диджиталізація бізнес-процесів) набуває все більшої актуальності. Водночас на ефективність управлінських рішень у сфері управління витратами суттєво впливають особливості самого підприємства, приналежність його до тої чи іншої галузі, технологічний розвиток тощо. Крім того, впровадження сучасних підходів та методів управління витратами вимагає додаткових капіталовкладень, навчання персоналу та внесення змін до корпоративної культури, що, своєю чергою, може призвести до появи певних ризиків та викликів. Висновки. Беручи до уваги динамічний розвиток ринкового середовища та систематичні зміни у сфері бізнесу, важливу роль відіграє ефективне управління витратами на підприємстві. Досліджуючи наявні підходи до управління витратами, можна дійти висновку, що гнучкість та поєднання кількох підходів є важливими складовими ефективного управління витратами. Звичні методи (бюджетування та моніторингу витрат) є необхідними складовими контролю, оскільки забезпечують інтегрований підхід до фінансового менеджменту. Загальною метою усіх розглянутих підходів в роботі є забезпечення стабільності розвитку підприємства за допомогою ефективного управління фінансовими ресурсами. Зважаючи на систематичні зміни в економіці, необхідно відзначити, що на даний час відсутній універсальний підхід. Тому адаптивність системи управління витратами дає можливість підприємству утримувати належний рівень конкурентоспроможності в сучасних динамічних умовах ведення бізнесу. Тому, сучасні підприємства мають докладати чимало зусиль для удосконалення системи управління витратами. Перспективи подальших досліджень повинні включати розробку нової системи показників ефективності діяльності підприємства в умовах ресурсних обмежень, напрямів активного впровадження цифрових технологій, а також механізмів впливу ресурсних обмежень на структуру витрат.