Формування стратегій адаптації інвестиційної політики ТНК в умовах глобальної цифровізації - Кірієнко, Сергій Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Мета: стаття присвячена дослідженню формування стратегій адаптації інвестиційної політики ТНК в умовах глобальної цифровізації. Методи: проведена багатофакторна оцінка міжнародної інвестиційної активності ТНК в умовах цифровізації шляхом комплексного врахування фінансових, технологічних, інституційних та ESG-орієнтованих індикаторів, яка дозволила провести типологізацію ТНК на основі факторного аналізу та надала змогу ідентифікувати стратегічні профілі інвестиційно-цифрової трансформації пріоритетів розвитку компаній у глобальному цифровому середовищі. Результати: новизною є доведення того, що формування кластер-специфічних траєкторій адаптації інвестиційної політики ТНК до умов глобальної цифровізації передбачає: (А) для ТНК платформного ядра – акцент на цифровій інтеграції та R&D за стримування географічної експансії й ESG-витрат у короткому горизонті; (Б) для інженерно-виробничих ТНК – поєднання цифрової інтеграції з фінансуванням і R&D, водночас контроль витрат на диверсифікацію та «зелені» проєкти; (В) для традиційних/периферійних ТНК – пріоритет фінансової місткості та цифровізації з помірною диверсифікацією і поступовим нарощуванням ESG як доповнення, а не головного драйвера. Висновки: практична значущість одержаних результатів в тому, що запропоновано механізми реалізації вказаних стратегій цифровізації інвестиційної діяльності ТНК, а саме: (1) Інструменти бюджетування та портфельної оптимізації, що включають: факторно-орієнтоване бюджетування; дворівневу структуру інвестиційного портфеля (ядро – проєкти з високою прогнозованістю грошових потоків і прямим зв’язком із домінантними факторами кластера, та опціони – експериментальні проєкти з потенційно високим мультиплікатором); бюджетування з урахуванням часових лагів, порогові обмеження на глобальну диверсифікацію та ESG; (2) Корпоративне врядування реалізації стратегій, що включає інвестиційний комітет подвійного переходу за критеріями цифрової синергії та окупності; інституціоналізацію управління даними як частини інвестиційної політики; архітектуру відповідальності для портфеля трансформації; (3) Управління ризиками реалізації, що передбачає: визначення ключових груп ризиків, контурів мінімізації ризиків; (4) Поетапну реалізацію на 2026 – 2030 рр., що передбачає такі етапи, як: стандартизація та інституціоналізація механізму; масштабування кластерних драйверів, консолідацію та перехід до «ефекту другого порядку» (моделі безперервного портфельного управління).