Вплив гейміфікації на поведінку споживачів у цифрових маркетингових середовищах - Лисиця, Надія Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою статті є дослідження впливу гейміфікаційних механізмів на поведінкові реакції споживачів у цифрових маркетингових середовищах та визначення їхньої ролі у формуванні залученості, лояльності й намірів щодо здійснення повторних покупок. Актуальність дослідження зумовлена зростанням конкуренції в онлайн-середовищі та потребою пошуку інноваційних інструментів впливу на споживчі рішення в умовах інформаційного перевантаження. У статті гейміфікацію розглянуто як інтегрований елемент цифрових маркетингових стратегій, що поєднує мотиваційні, емоційні та когнітивні чинники впливу на поведінку користувачів. Методологічну основу дослідження становлять системний і поведінковий підходи, методи аналізу й синтезу, порівняльний аналіз, а також узагальнення результатів емпіричних досліджень і практик застосування гейміфікаційних інструментів у цифровому маркетингу. У процесі дослідження проаналізовано основні елементи гейміфікації, зокрема бали, рівні, рейтинги, досягнення та віртуальні винагороди, з погляду їхнього впливу на мотивацію споживачів, тривалість взаємодії з цифровими платформами та схильність до прийняття маркетингових пропозицій. Доведено, що застосування гейміфікаційних механізмів підвищує емоційну залученість користувачів, формує позитивний досвід взаємодії з брендом та посилює поведінкову активність в цифрових середовищах. Показано, що гейміфікація впливає не лише на миттєві поведінкові реакції, а й на довгострокові індикатори лояльності, за умови, що вона вбудована в добре структуровану та послідовну маркетингову стратегію. У висновках обґрунтовано, що ефективність гейміфікації в цифрових маркетингових середовищах залежить від відповідності ігрових механік цільовій аудиторії, прозорості правил взаємодії та поєднання ігрових стимулів із реальною споживчою цінністю. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості їхнього використання під час розроблення та оптимізації цифрових маркетингових стратегій, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності компаній в онлайн-середовищі. Перспективи подальших досліджень пов’язані з кількісною оцінкою ефективності гейміфікаційних інструментів та аналізом їхнього впливу на різні сегменти споживачів у цифровій економіці.