Стратегічні напрями інвестування банківських установ в розробку та впровадження систем цифрових валют - Москаленко, Наталія Віталіївна; Москальова, Юлія Євгенівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою статті є визначення стратегічних напрямів інвестування банківських установ у технології цифрових валют та розподілених реєстрів, а також оцінювання того, як такі інвестиції впливають на модернізацію платіжної інфраструктури та розвиток нових фінансових послуг. У дослідженні застосовано системно-аналітичний підхід, що поєднує аналіз нормативних документів, офіційних матеріалів Національного банку України та наукових публікацій, присвячених е-гривні, блокчейн-технологіям і трансформації банківського сектору. Методологічна база охоплює порівняльний аналіз технологічних рішень, узагальнення результатів пілотних проєктів та оцінювання можливостей їх практичного застосування у діяльності банківських установ. У роботі встановлено, що цифрові валюти та технологія розподіленого реєстру формують нову інфраструктуру розрахунків, здатну підвищити прозорість, швидкість і безпеку фінансових операцій. Визначено ключові напрями інвестування банків, серед яких розвиток платформ на основі розподілених реєстрів, використання програмованих цифрових платежів, токенізація фінансових активів, створення спільних систем ідентифікації та оновлення підходів до управління ризиками. Проаналізовано потенційні переваги таких інвестицій, зокрема скорочення операційних витрат, підвищення ефективності бізнес-процесів і розширення продуктового ряду, а також окреслено ризики, пов’язані з кібербезпекою, нормативними обмеженнями та необхідністю технологічної адаптації. Результати свідчать, що інвестиції у цифрові рішення можуть забезпечити суттєве оновлення банківської системи, однак потребують поетапного впровадження, належної регуляторної підтримки та підготовки персоналу. Зроблено висновок, що подальші дослідження мають зосереджуватися на оцінюванні економічної ефективності цифрових валют, вивченні клієнтської поведінки та формуванні інтегрованих технологічних моделей для банківського сектору. Отримані результати становлять практичну цінність для банківських установ, які планують розвивати цифрові сервіси та адаптуватися до вимог нової фінансової екосистеми.