Використання нейромаркетингових технологій для підвищення ефективності цифрових комунікацій - Кукіна, Наталя Володимирівна; Кримська, Анна Олександрівна; Зрибнєва, Ірина Павлівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою проведеного дослідження є вивчення впливу нейромаркетингових технологій на підвищення ефективності цифрових комунікацій та формулювання рекомендацій щодо розробки нейросумісного цифрового контенту. У процесі проведеного дослідження використано такі методи: аналітико-теоретичний – для окреслення сучасних наукових підходів до нейромаркетингу й цифрових комунікацій; порівняльний – для зіставлення різних нейромаркетингових технологій; метод контент-аналізу – для вивчення того, як бренди застосовують нейромаркетингові принципи в онлайн-комунікації; прогностичний – для розкриття перспектив розвитку нейромаркетингових технологій. У роботі охарактеризовано динаміку сприйняття інформації в цифровій екосистемі та класифіковано нейрофізіологічні механізми, що регулюють збереження уваги та кодування пам’яті цільової аудиторії.Встановлено, що сучасна стратегія просування товарів повинна зосереджуватися на стимуляції підкіркових центрів винагороди та зорової уваги споживачів. Проведено критичне оцінювання сучасних нейромаркетингових методів та визначено їхню адаптивність, економічну ефективність та методологічні обмеження в контексті цифрових медіаканалів. З’ясовано, що нейромаркетинг поліпшує результативність персоналізації повідомлень та точність прогнозування поведінки аудиторії. Виявлено системні недоліки традиційних аналітичних структур у фіксації підсвідомих рушійних сил реакції споживачів на цифрові стимули.Зазначено, що для їх подолання необхідні зміни парадигми в бік гібридної аналітичної моделі. Узагальнено, що нейромаркетинг має потенціал для значного підвищення ефективності цифрових комунікацій за умови відповідального використання. Перспективами нейромаркетингу є базування на поєднанні нейрофізіологічних даних із рішеннями штучного інтелекту та UX, зберігаючи водночас високі соціальні стандарти й захист користувачів.