Цифрові технології у протидії корупції: концептуальні підходи в системі публічного управління та фінансів - Іващенко, Максим Денисович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Статтю присвячено дослідженню концептуальних підходів до використання цифрових технологій у боротьбі з корупцією в системі публічного управління та публічних фінансів. Актуальність теми зумовлена зростанням ролі цифровізації як одного з ключових інструментів підвищення прозорості, підзвітності та ефективності діяльності органів державної влади в умовах інституційних трансформацій. Метою статті є систематизація та порівняльний аналіз основних концептуальних підходів до застосування цифрових технологій в антикорупційній політиці. У межах дослідження виокремлено п’ять методологічних підходів: підхід цифрової прозорості, інституційно-автоматизаційний, аналітично-превентивний, громадсько-учасницький та право-технологічний. Результати. Показано, що підхід цифрової прозорості базується на відкритості даних і цифровій фіксації управлінських процесів, що знижує рівень інформаційної асиметрії та посилює фінансову підзвітність. Інституційно-автоматизаційний підхід спрямований на мінімізацію людського фактору шляхом автоматизації адміністративних і фінансових процедур. Аналітично-превентивний підхід розкриває потенціал використання великих даних і алгоритмів аналізу ризиків для раннього виявлення корупційних схем. Громадсько-учасницький підхід акцентує увагу на цифрових механізмах залучення громадян до контролю за використанням публічних фінансів, тоді як право-технологічний підхід передбачає інтеграцію цифрових інструментів безпосередньо в антикорупційну правову систему. Зроблено висновки, що ефективна протидія корупції можлива лише за умови комплексного застосування зазначених підходів із урахуванням інституційного середовища, правового регулювання та рівня цифрової зрілості держави. Сформульовано рекомендації щодо підвищення результативності цифрових антикорупційних механізмів, зокрема у сфері публічних фінансів.