Організаційно-методичні аспекти обліку розрахунків із податку на додану вартість у частині реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування - Юрченко, Олександр Анатоліївич; Нечипорук, Наталія Віталіївна; Приймак, Наталія Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Податок на додану вартість є одним із ключових бюджетоутворювальних податків і суттєво впливає на фінансові результати, ліквідність та договірні відносини підприємств. У сучасних умовах господарювання особливого значення набуває організація розрахунків з ПДВ у частині складання та своєчасної реєстрації податкових накладних (далі – ПН) і розрахунків коригування (далі – РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), оскільки саме реєстраційний статус цих документів визначає можливість формування податкового кредиту, мінімізацію податкових ризиків і уникнення фінансових санкцій. Разом із тим практичне застосування електронних процедур реєстрації ПН/РК супроводжується низкою проблем: порушенням строків через організаційні та технічні чинники, помилками в реквізитах, обмеженням реєстрації показником ліміту в СЕА ПДВ, а також зупиненням реєстрації внаслідок автоматизованого моніторингу ризиків операцій і платника. Мета дослідження полягає у теоретичному узагальненні та розробленні організаційно-методичних підходів до обліку розрахунків з ПДВ у частині реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування, спрямованих на підвищення керованості ПДВ-процесів, посилення внутрішнього контролю та зниження податкових ризиків. Для досягнення мети використано методи аналізу нормативно-правового забезпечення, порівняльного та структурно-логічного аналізу, узагальнення, а також моделювання при формуванні алгоритмів облікового супроводу й контролю ПН/РК. Систематизовано порядок складання та реєстрації ПН/РК у межах СЕА ПДВ і визначено ключові контрольні точки процесу. Узагальнено підходи до застосування загальних і спеціальних (воєнних) строків реєстрації, а також розкрито практичні аспекти роботи з ПН/РК в Електронному кабінеті платника. Проаналізовано механізм безумовної реєстрації та критерії ризиковості операцій і платника, що зумовлюють зупинення реєстрації, і визначено наслідки блокування для формування податкового кредиту та виконання договірних зобов’язань. Запропоновано комплекс організаційно-методичних заходів мінімізації податкових ризиків: запровадження внутрішнього регламенту ПДВ-процесів із розподілом відповідальності та контрольними строками, превентивний контроль реквізитів ПН/РК до подання на реєстрацію, управлінський моніторинг реєстраційного ліміту, системне формування та оновлення Таблиці даних платника, створення в обліковій системі аналітичного блоку для контролю зупинених ПН/РК, а також інтеграція процедур розблокування з внутрішнім контролем і внутрішнім аудитом. Доведено, що удосконалення організації обліку розрахунків з ПДВ у частині реєстрації ПН/РК має базуватися на поєднанні методичних, організаційних та контрольних інструментів, які забезпечують своєчасність реєстрації, зменшують імовірність блокувань і втрати податкового кредиту та підвищують достовірність облікової інформації. Практична реалізація запропонованих заходів сприяє підвищенню податкової дисципліни, керованості ПДВ-процесів і стабільності розрахунків з бюджетом та контрагентами в умовах цифрового податкового адміністрування. Перспективи подальших досліджень доцільно пов’язати з розробленням методики кількісної оцінки впливу блокування ПН/РК на фінансову стійкість підприємств, формуванням моделей ризик-менеджменту в обліку ПДВ та вдосконаленням інформаційної інтеграції облікових систем із Електронним кабінетом платника.