Трансформація ринку праці Карпатського регіону України в умовах воєнного стану та перспективи відновлення - Бачинська , Марія Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Мета дослідження полягає в аналізі особливостей трансформації ринку праці Карпатського регіону України в умовах воєнного стану, визначенні ключових тенденцій змін його структури, виявленні основних ризиків для стабільності та формуванні перспектив відновлення в повоєнний період. У процесі дослідження використано комплекс методів, включаючи аналіз статистичних даних, порівняльний підхід до оцінки динаміки показників ринку праці у довоєнний та воєнний періоди, а також методи прогнозування для формування рекомендацій щодо відновлення. Здійснено систематизацію факторів впливу, серед яких соціальні, економічні та міграційні аспекти. Результати показують, що ринок праці Карпатського регіону зазнав значних змін під впливом воєнних дій, серед яких переорієнтація попиту на робітничі професії та вакансії у сфері торгівлі, зниження активності у високотехнологічних секторах та збільшення соціального навантаження через вимушену внутрішню міграцію. Попри ці виклики, ринок праці демонструє певну пластичність і здатність до часткової адаптації. Однак тривалість бойових дій ускладнює збереження стабільності, зростає ризик збільшення безробіття, міграції населення за кордон, скорочення платоспроможності домогосподарств і закриття малого бізнесу. Висновки свідчать про необхідність впровадження стратегічних заходів для стабілізації ринку праці в повоєнний період. Серед рекомендованих заходів — розробка програм перекваліфікації та професійної орієнтації вимушених переселенців, створення умов для залучення молоді до економічної діяльності, залучення інвестицій для відновлення підприємств та реформування державної політики щодо підтримки малого і середнього бізнесу. Запропоновані механізми спрямовані на відновлення економіки регіону, зменшення соціальної напруженості та формування сталого розвитку ринку праці.