Синтез фінансової та нефінансової інформації як основа розвитку інтегрованої звітності підприємств - Демко, Р.Р. (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Досліджено теоретико-методичні засади формування та перспективи розвитку інтегрованої звітності підприємств на основі синтезу фінансової та нефінансової інформації в умовах трансформації корпоративної звітності та переходу до принципів сталого розвитку. Розкрито сутність інтегрованої звітності як сучасного інструменту комунікації зі стейкхолдерами, що забезпечує комплексне відображення процесу створення вартості підприємства у коротко-, середньо- та довгостроковій перспективах. Проаналізовано еволюцію інтегрованої звітності, її концептуальні основи та взаємозв’язок із міжнародними стандартами GRI, IIRC, IFRS Sustainability Disclosure Standards, а також вимогами Директиви CSRD і стандартів ESRS. Охарактеризовано сучасний стан упровадження інтегрованої звітності у світовій та українській практиці, узагальнено досвід провідних компаній щодо розкриття ESG-показників та інтеграції фінансових і нефінансових даних. Визначено ключові чинники розвитку інтегрованої звітності в Україні, зокрема гармонізацію нормативно-правової бази, цифровізацію обліково-аналітичних процесів, розвиток професійних компетентностей у сфері нефінансового звітування та застосування сучасних ІТ-рішень (XBRL, Business Intelligence, Big Data). Обґрунтовано переваги інтегрованої звітності для підвищення прозорості бізнесу, формування довіри інвесторів, удосконалення системи корпоративного управління та підвищення інвестиційної привабливості підприємств. Виокремлено основні проблеми впровадження інтегрованої звітності в Україні, серед яких фрагментарність законодавчого регулювання, відсутність уніфікованої методики поєднання фінансових і нефінансових показників, недостатній рівень цифрової інтеграції облікових систем і нестача кваліфікованих фахівців. Запропоновано напрями подальшого розвитку інтегрованої звітності, що передбачають удосконалення методологічного та інформаційно-аналітичного забезпечення, інтеграцію ESG-аналітики в систему управління підприємствами та створення національної платформи для подання інтегрованих звітів.