Інструменти та механізми підвищення рівня ефективності функціонування сільськогосподарських підприємств на ринку соняшнику - Ніценко, Віталій Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлено критичним станом соняшникового сектору України за одночасної наявності множинних викликів: катастрофічного зниження врожайності, воєнних ризиків та трансформації глобальної ринкової кон'юнктури. В умовах посилення природно-кліматичних загроз та геополітичної нестабільності саме здатність сільськогосподарських підприємств впроваджувати інноваційні технології визначає рівень конкурентоспроможності та довгострокової сталості галузі. Метою статті є обґрунтування системності інструментів підвищення ефективності функціонування соняшникових підприємств та формування стратегічних орієнтирів їхнього позиціонування на світовому ринку з урахуванням комплексного впливу технологічних, ринкових та організаційних чинників. Методологічною основою дослідження є поєднання системного та структурно-логічного аналізу, порівняльного аналізу технологічних рішень провідних агрохолдингів і узагальнення практик цифрової трансформації агровиробництва. Інформаційну основу складають статистичні дані про виробництво та експорт соняшнику, цінові індикатори ринку, показники врожайності та якості продукції. У результаті дослідження виявлено, що проблеми ефективності формуються на виробничо-технологічному, ринково-ціновому, інфраструктурно-логістичному та управлінсько-стратегічному рівнях і не діють ізольовано, а підсилюють один одного. Обґрунтовано, що їхня інтеграція зумовлює зниження конкурентоспроможності більшості підприємств сектору. Систематизовано чотири категорії цифрових технологій: оптимізація врожайності, контроль якості, агрономічна підтримка та прогнозування ринку. Запропоновано інтегровану систему управління, що дає змогу систематизувати технологічні рішення відповідно до етапів виробничого циклу. Практичне значення роботи полягає у можливості використання отриманих результатів для розроблення управлінських рішень, стратегічних програм модернізації та інвестиційних політик, спрямованих на підтримку технологічного розвитку соняшникових підприємств, підвищення їхньої адаптивності, конкурентоспроможності й сталості в умовах цифрової трансформації та динамічних змін глобального ринку.