Формування та розвиток зв’язків диверсифікованих бізнес-структур - Степанків, Назар Зеновійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Диверсифіковані бізнес-структури є основою ефективного розвитку сучасного суспільства. Результативність функціонування цих структур визначає ефективність заходів управління ними. Це можливо за рахунок побудови раціональних, результативних, стійких зв’язків між складовими елементами диверсифікованих бізнес-структур. В роботі запропоновано підхід до формування та розвитку зв’язків диверсифікованої бізнес-структури. Для дослідження використано методи аналізу, порівняння, абстрагування, графічний. Використання пропонованого підходу дозволяє диверсифікованим бізнес-структурам при встановленні певних зв’язків конкретизувати точки дотику між складовими елементами диверсифікованих підприємств у відповідності до їх ефективності, доцільності та потенціалу розвитку. Тобто, він дозволяє: формалізувати взаємозв’язки між структурними підрозділами; визначити критичні точки впливу на функціонування диверсифікованої структури, можливостей та необхідності диверсифікації; оцінити рівень та тип взаємозв’язків, доцільність їх реорганізації відповідно наявних та потенційних видів диверсифікації або перегрупувати зв’язки відповідно обраного виду диверсифікації; забезпечити інформаційну підтримку оперативного управління тощо. Тобто, надані рекомендації сприяють визначенню можливостей і доцільності коригування окремих видів зв’язків чи побудові нових шляхом формування різних сценаріїв розвитку диверсифікованих бізнес-структур за результатами зміни умов їх функціонування. Пропоновані рекомендації сприятимуть оперативності раціоналізації наявних зв’язків диверсифікованих бізнес-структур та побудові стратегічно-ефективних організаційно-економічних взаємозв’язків диверсифікованих бізнес-структур залежно зміни умов їх функціонування чи особливостей розвитку окремих складових елементів цих структур.