Регуляторний вплив держави на розвиток рекреаційної сфери України в парадигмі сталого розвитку в умовах воєнного стану - Безверхий, Костянтин Вікторович; Юрченко, Олександр Анатолійович; Матюха, Микола Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Наукову статтю присвячено теоретичному обґрунтуванню та концептуалізації регуляторного впливу держави на розвиток рекреаційної сфери України в парадигмі сталого розвитку в умовах воєнного стану та воєнної перебудови економіки. Своєчасність дослідження визначається суттєвими просторовими, інституційними та соціально-економічними змінами, що відбулися у рекреаційній сфері України внаслідок збройної агресії, а також посиленням значення державної політики у формуванні її адаптивності, стійкості та ефективного безпекового управління. Метою статті є теоретичне обґрунтування та концептуалізація регуляторного впливу держави на розвиток рекреаційної сфери України в парадигмі сталості в умовах воєнного стану та воєнної перебудови економіки з урахуванням просторових, інституційних і соціально-економічних трансформацій. Для досягнення поставленої мети проаналізовано теоретичні підходи до державного регулювання рекреаційної сфери та концепції сталого розвитку в контексті кризових і воєнних умов; досліджено вплив воєнного стану на функціонування рекреаційної сфери України, зокрема трансформацію її територіальної структури та ресурсного потенціалу; визначено роль державної політики у забезпеченні адаптивності та стійкості рекреаційної сфери в умовах воєнної перебудови та післявоєнного відновлення. У результаті дослідження встановлено, що в умовах воєнного стану рекреаційна сфера України трансформується від моделі масового відпочинку до адаптивної, соціально орієнтованої та резильєнтної. Доведено, що ефективність державного регулювання в кризових і воєнних умовах визначається здатністю поєднувати правові, економічні, стратегічні, управлінські, екологічні та резильєнтні інструменти в межах комплексної моделі регуляторного впливу. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх використання під час формування та коригування державної і регіональної політики розвитку рекреаційної сфери України в умовах тривалих безпекових викликів і післявоєнної відбудови.