Теоретичні засади менеджменту капіталу підприємства в умовах економічної нестабільності - Граматович, Юлія Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті досліджено теоретичні засади менеджменту капіталу підприємства в умовах економічної нестабільності та обмеженого доступу до фінансових ресурсів. Розкрито економічну сутність капіталу як сукупності власних і позикових фінансових ресурсів, що забезпечують безперервність виробничо-господарської діяльності, фінансову стійкість і довгостроковий розвиток підприємства. Узагальнено класичні, фінансові та облікові підходи до трактування капіталу, систематизовано його функції та визначено місце в системі фінансового менеджменту підприємства.У роботі проаналізовано структуру капіталу підприємств, джерела формування власного та позикового капіталу, а також фактори, що впливають на оптимальне співвідношення фінансових ресурсів, зокрема галузеву специфіку, рівень прибутковості, стадію життєвого циклу, вартість залученого капіталу та макроекономічні умови. Особливу увагу приділено впливу фінансового левериджу, доступності кредитних ресурсів і фінансових ризиків на забезпечення платоспроможності та ліквідності підприємства.Практичну реалізацію теоретичних положень проілюстровано на прикладі діяльності підприємства АТВ «Хмельницькзалізобетон», для якого проаналізовано динаміку та структуру власного і позикового капіталу за 2022–2024 роки. Результати аналізу свідчать про домінування власного капіталу в структурі фінансових ресурсів, помірне використання позикових коштів та збереження високого рівня фінансової автономії підприємства навіть за умов зростання залученого капіталу.Обґрунтовано доцільність застосування комплексного підходу до менеджменту капіталу, що поєднує ефективне використання внутрішніх джерел фінансування та контрольоване залучення позикових ресурсів з метою мінімізації фінансових ризиків, підвищення фінансової стійкості та забезпечення стабільного розвитку підприємств у сучасних умовах господарювання.