Інноваційні інструменти маркетингового менеджменту як фактор підвищення конкурентоспроможності бізнесу - Зубар, Іван Валерійович; Намазова, Юлія Ісмаілівна; Рімша, Юлія Олександрівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Метою статті є обґрунтування ролі інноваційних цифрових інструментів у трансформації системи менеджменту підприємства та розробка практичних рекомендацій щодо впровадження інноваційних технологій на основі інтеграції CRM-систем і технологій штучного інтелекту у систему маркетингового менеджменту для підвищення конкурентоспроможності бізнесу.Методи дослідження включають аналіз теоретичного базису концепції «Маркетинг 5.0», компаративну характеристику функціоналу CRM-систем та платформ автоматизації, узагальнення емпіричних даних щодо ефективності впровадження генеративного штучного інтелекту та структурне моделювання процесів когнітивного менеджменту. Використано методи аналізу та синтезу, порівняльний та системний підходи для розробки алгоритму інтеграції цифрових інструментів у діяльність підприємств.Результати дослідження демонструють, що технічна конвергенція CRM-систем та платформ автоматизації дозволяє трансформувати маркетингову функцію в системний керований процес, забезпечуючи консолідацію даних та системну узгодженість. Встановлено, що інтеграція генеративного штучного інтелекту в управлінський контур забезпечує якісний перехід від традиційної сегментації до гіперперсоналізації контенту в режимі реального часу. Доведено, що використання запропонованого алгоритму когнітивного менеджменту створює передумови для оптимізації операційних витрат та зростання рентабельності через делегування рутинних задач алгоритмам. Показано, що синергія людського контролю та технологічних інновацій сприяє формуванню стійкої емоційної лояльності споживачів та масштабуванню бізнесу в умовах цифрової економіки.Висновки дослідження засвідчують, що стратегічною детермінантою конкурентоспроможності сучасного бізнесу є перехід до моделі когнітивного маркетингового менеджменту, що базується на технічній синергії CRM-систем та генеративного штучного інтелекту. Синергія цих інструментів забезпечує еволюцію управлінських підходів від лінійної комунікації до циклічної гіперперсоналізованої взаємодії, де рутинні операції делегуються алгоритмам, а менеджмент фокусується на стратегічній валідації рішень. Запропонований алгоритм імплементації цифрових технологій дозволяє вирішити дилему масштабування індивідуального підходу, гарантуючи зростання ефективності маркетингового менеджменту як фактору підвищення конкурентоспроможності бізнесу.