Роль Європейської Комісії в гармонізації бухгалтерських стандартів: виклики та рекомендації для країн Європейського Союзу - Ярмолюк, Олена Феліксівна; Іванова, Наталія Анатоліївна; Багрій, Конон Леонідович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті досліджено вплив Європейської Комісії на розвиток і гармонізацію бухгалтерських стандартів у Європейському Союзі. Аналізуються ключові ініціативи Комісії, зокрема впровадження Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) та створення Європейської консультативної групи з фінансової звітності (EFRAG). Розглядаються переваги та виклики, пов’язані з цими заходами, а також їхній вплив на якість та порівнянність фінансової звітності європейських компаній. Метою цієї статті є комплексний аналіз ролі Європейської Комісії у розвитку та гармонізації бухгалтерських стандартів у межах Європейського Союзу. Методологія дослідження включає систематичний огляд літератури з аналізом наукових публікацій, офіційних документів ЄС та звітів професійних організацій, що дозволило сформувати теоретичну базу для дослідження. Порівняльний аналіз бухгалтерських стандартів і практик до та після впровадження ініціатив Європейської Комісії дав змогу вивчити їх вплив на розвиток фінансової звітності. Кейс-стаді дослідження конкретних випадків впливу регуляторних змін на фінансову звітність європейських компаній дозволило отримати глибоке розуміння наслідків впровадження нових стандартів. Якісний контент-аналіз офіційних заяв, прес-релізів та інших документів Європейської Комісії дозволив зрозуміти її позицію та стратегії у сфері бухгалтерського обліку. Проведення експертних інтерв’ю з фахівцями у галузі бухгалтерського обліку, регуляторами та представниками бізнесу дало змогу отримати інсайдерські перспективи та додаткові дані для аналізу. Статистичний аналіз кількісних даних щодо впровадження МСФЗ та його впливу на фінансові показники компаній підсилив висновки дослідження. На основі проведеного аналізу пропонуються рекомендації щодо подальшого вдосконалення регуляторної політики Європейської Комісії у сфері бухгалтерського обліку, спрямовані на посилення прозорості, підвищення довіри інвесторів та сприяння сталому економічному розвитку в ЄС. У висновках зазначено, що ініціативи Європейської Комісії, зокрема впровадження МСФЗ та створення EFRAG, значно сприяли гармонізації бухгалтерських стандартів у ЄС, підвищивши порівнянність фінансової звітності компаній з різних країн-членів. У статті описано позитивний вплив цих заходів на якість фінансової інформації та прозорість ринків капіталу в ЄС, що призвело до зростання довіри інвесторів та полегшення транскордонних інвестицій. Проте також описані певні виклики, зокрема складнощі адаптації малих та середніх підприємств до МСФЗ та необхідність врахування специфіки національних економік при розробці єдиних стандартів. Запропоновано рекомендації щодо подальшого вдосконалення регуляторної політики, включаючи посилення механізмів зворотного зв’язку з бізнесом, розробку спеціалізованих стандартів для МСП та інтеграцію питань сталого розвитку у бухгалтерську звітність. Підкреслено необхідність подальшого розвитку EFRAG як ключового інструменту забезпечення європейських інтересів у глобальному процесі стандартизації бухгалтерського обліку. У статті зроблено висновок про критичну роль Європейської Комісії у формуванні майбутнього бухгалтерського обліку в ЄС та необхідність продовження активної політики в цій сфері для підтримки конкурентоспроможності європейського бізнесу на глобальному ринку.