Оцінка ефективності людського капіталу підприємства з використанням SQL-запитів - Шостаковська, Антоніна Віталіївна; Чабаненко, Олександр Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Важливим чинником забезпечення конкурентоспроможності підприємства є якісно налагоджений процес управління людським капіталом. Стаття присвячена визначенню ролі формування SQL-запитів для оцінки ефективності людського капіталу підприємства. У статті розроблено та описано методику оцінки ефективності людського капіталу на підприємстві з використанням SQL-запитів. Запропонована методика дає можливість ідентифікувати сильні та слабкі сторони кожного з працівників організації, і разом з тим оптимізувати внутрішньоорганізаційні процеси, спираючись на об’єктивні дані. В межах представленої методології було розкрито особливості формування показника ефективності людського капіталу. В основу розрахунку включено такий набір складових як: досягнення ключових показників ефективності (KPI), рівень компетенцій співробітників, самооцінка працівників, зворотний зв’язок від керівництва компанії та від інших працівників організації. Матеріали здійсненого дослідження також описують інструмент у вигляді SQL-запиту на базі якого можна провести порівняння ефективності між відділами організації і визначити найбільш ефективні та найменш ефективні відділи підприємства. За рахунок цього інструментарію керівництво компанії здатне отримувати інформацію про потребу в додатковому людському капіталі, а також про потребу в підвищенні кваліфікації персоналу певних відділів. Не менш важливим показником в методиці є верифікація найефективніших працівників організації. Завдяки результатам отриманим після виконання цього SQL-запиту з’являється підґрунтя з актуальною інформацією, що дозволяє здійснювати масштабування результативних підходів мотивації та створити комплексну систему мотивації на підприємстві. Зокрема, в статті розглянуто питання кореляції стажу роботи працівників та рівнем ефективності. Даний аналіз висвітлює приховані закономірності і є цінним з точки зору планування професійного розвитку персоналу. Ще однією складовою розробленої методики є аналіз ефективності співробітника в розрізі часу. Цей SQL-запит має на меті допомогти HR-менеджерам розпізнати зовнішні чинники впливу на людський капітал та його функціональність. Заключний складник в даній методології – це порівняння ефективності співробітників з їх цілями. Якщо SQL-запит продемонструє, що співробітники перевиконують свої плани, то вони мають бути відповідно винагородженні. У випадку, якщо персоналу не вдалося досягти поставлених цілей, то з ним має бути проведена ретельна робота щодо підвищення продуктивності. Інтеграція запропонованої методології оцінки ефективності людського капіталу на підприємстві з використанням SQL-запитів дозволить суттєво удосконалити управління персоналом і формуватиме здорове конкурентне середовище в середині організації, що сприятиме загальному зростанню компанії та появі інновацій.