Перспективи реалізації Міської цільової програми розвитку транспортної інфраструктури м. Києва - Наконечна, Світлана Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Статтю присвячено формуванню перспектив реалізації Міської цільової програми розвитку транспортної інфраструктури м. Києва. Дослідження ґрунтується на вивченні ключових засад та основних напрямків реалізації затвердженої цільової програми та обґрунтуванні пропозицій щодо пріоритетних шляхів підвищення ефективності функціонування транспортної інфраструктури міста. Метою статті є визначення основних індикаторів реалізації Міської цільової програми розвитку транспортної інфраструктури міста Києва у 2024-2025 роках. Методологічною основою дослідження є системний та діалектичний підходи до фінансового забезпечення розвитку підприємств міського транспорту м. Києва. У процесі вирішення поставлених завдань застосовувались загальнонаукові та спеціальні методи наукового пізнання: аналізу і синтезу, індукції та дедукції, спостереження, порівняння та групування. Результати. Проаналізовано напрями реалізації Міської цільової програми розвитку транспортної інфраструктури м. Києва у 2024-2025 роках. Розглянуто систему заходів, пов’язаних з реалізацією національного проєкту «Міський громадський транспорт України» за рахунок залучення кредитних коштів Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). Визначено обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, та проведено аналіз джерел фінансування (за рахунок державного бюджету, місцевого бюджету та фінансових ресурсів з інших джерел). Сформовано основні індикатори Міської цільової програми розвитку транспортної інфраструктури м. Києва. Висновки. За результатами дослідження визначено, що в основі реалізації Міської цільової програми розвитку транспортної інфраструктури м. Києва лежить досягнення збільшення довжини метрополітену, розвиток велосипедних шляхів та зростання велосипедної мобільності, зменшення рівня зносу рухомого складу тролейбусів, трамваїв, автобусів та інших видів громадського транспорту.