Як етичний маркетинг формує соціальну відповідальність - Громова, Ольга Євгеніївна; Шевчук, Анна Леонідівна; Шарко, Віталій Вікторович; Середницька, Людмила Петрівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті розглядаються концепції етичного маркетингу та свідомої реклами як важливі стратегії для формування довіри споживачів та підтримки актуальності бренду в умовах швидкозмінного цифрового та соціально-економічного середовища. Зі зростанням суспільного попиту на прозорість, підзвітність та соціальну відповідальність, бренди повинні вийти за рамки традиційних методів просування та застосувати ціннісно-орієнтовані комунікаційні підходи. Споживачі сьогодні більше не є пасивними одержувачами маркетингових повідомлень; натомість вони активно оцінюють етичну поведінку, автентичність та суспільний вплив компаній, які вони підтримують. Етичний маркетинг розуміється не лише як дотримання законодавчих вимог, а й як цілісний підхід, що інтегрує чесність, справедливість, інклюзивність та довгострокові соціальні зобов'язання в кожен аспект стратегії бренду. Свідома реклама, у свою чергу, передбачає узгодження рекламного контенту з етичними принципами, точне представлення продуктів, уникнення маніпулятивних методів та вирішення реальних проблем, таких як екологічна стійкість та соціальна справедливість. Особлива увага приділяється етичним викликам, що виникають через цифрові технології. Зокрема, у статті досліджується використання інфлюенсер-маркетингу, етичного сторітеллінгу та таргетингу на основі даних у соціальних мережах. Важливість цифрової етики, включаючи прозоре використання штучного інтелекту та відповідальну обробку даних, підкреслюється як критично важлива для збереження довіри споживачів. У статті також обговорюється зростаюча роль аналітики в оцінці сприйняття аудиторії та вдосконаленні маркетингових стратегій у режимі реального часу. Етичний маркетинг та свідома реклама позиціонуються не як тренди, а як стратегічні імперативи для брендів, які прагнуть сприяти довірі, лояльності та актуальності у висококонкурентному, інформаційно насиченому середовищі.