Аналіз ключових факторів, що впливають на безпеку малого бізнесу - Бабій, Владислав Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: У статті проведено аналіз основних економічних, організаційних, правових, технологічних та соціальних факторів, що формують рівень безпеки малого бізнесу в умовах нестабільного середовища. Визначено найбільш критичні загрози та запропоновано рекомендації щодо їх мінімізації з використанням інструментів антикризового управління. Метою дослідження є виявлення та аналіз ключових факторів, що впливають на безпеку малого бізнесу, з метою розробки рекомендацій щодо підвищення його стійкості в умовах нестабільного середовища. У дослідженні використано комплекс методів, зокрема аналіз і синтез для узагальнення наукових підходів до класифікації факторів безпеки, порівняльний аналіз для виявлення відмінностей у впливі факторів на малий бізнес в Україні та за кордоном, метод експертних оцінок для визначення їхньої пріоритетності, а також статистичний аналіз для обробки даних опитувань і офіційної звітності з метою обґрунтування висновків. Результати дослідження показали, що найбільший вплив на рівень безпеки малого бізнесу в сучасних українських умовах мають економічні фактори (нестабільність фінансових ринків, інфляція, обмежений доступ до кредитування), правові фактори (часті зміни законодавства, складність регуляторних процедур) та політичні ризики, пов’язані з воєнними діями та нестабільністю державної політики. Значну роль також відіграють організаційні аспекти, зокрема ефективність управління та кадровий потенціал, а серед технологічних викликів — необхідність підвищення рівня кібербезпеки. Аналіз продемонстрував, що комплексний підхід до забезпечення безпеки малого бізнесу, який поєднує антикризове управління, фінансове планування, правову підтримку та впровадження сучасних ІТ-рішень, дозволяє суттєво знизити вплив негативних факторів. Запропоновані у дослідженні рекомендації можуть слугувати практичною основою для розробки стратегії стійкості малого бізнесу в умовах високої турбулентності середовища. Висновки. Проведене дослідження дозволило систематизувати та проаналізувати ключові фактори, що визначають рівень безпеки малого бізнесу, виявивши домінуючий вплив економічних, правових, політичних, організаційних і технологічних чинників у сучасних українських умовах; встановлено, що підвищення стійкості підприємств можливе лише за умови комплексного підходу, який поєднує антикризове управління, фінансову стабілізацію, правовий захист та впровадження інноваційних технологій, що в сукупності формує ефективну систему забезпечення їхньої безпеки.