Дослідження сучасних цифрових інструментів для управління бізнесом - Самодай, Валентина Петрівна; Машина, Юлія Павлівна; Растова, Катерина Павлівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Актуальність теми зумовлена тим що, цифровізація стала ключовим чинником розвитку сучасного бізнесу. В умовах високої конкуренції, швидких технологічних змін і зростаючих вимог клієнтів підприємства змушені переходити на сучасні цифрові рішення, які забезпечують ефективність, швидкість та точність управлінських рішень. Особливе значення цифрові інструменти мають у сферах управління бізнес-процесами, аналітики, комунікації, маркетингу та бухгалтерського обліку. Остання сфера стрімко змінюється завдяки автоматизації, появі хмарних сервісів, електронному документообігу та новим інструментам контролю й аналізу фінансів. Поширення хмарних технологій, аналітики, ШІ та онлайн-інструментів співпраці змінює підходи до роботи компаній і робить їх ефективнішими. Події останніх років, зокрема пандемія COVID-19 та повоєнні трансформації бізнесу в Україні, значно прискорили цифровізацію та підвищили потребу у дистанційних інструментах. У цьому контексті особливої актуальності набуває дослідження впровадження цифрових технологій у діяльність підприємств, зокрема в систему бухгалтерського обліку та фінансового управління. Цифровізація облікових процесів сприяє підвищенню прозорості, зниженню операційних витрат, мінімізації людського фактора та забезпеченню своєчасного доступу до актуальної фінансової інформації. Водночас ефективне використання цифрових інструментів потребує належного рівня цифрової компетентності персоналу, адаптації внутрішніх бізнес-процесів та врахування ризиків кібербезпеки. Тому аналіз сучасних цифрових рішень, їх переваг і обмежень є важливим для формування конкурентоспроможної та стійкої моделі розвитку бізнесу в умовах цифрової економіки. Використання сучасних цифрових платформ дозволяє оптимізувати управлінські рішення, покращити контроль за фінансовими потоками та забезпечити інтеграцію бухгалтерського обліку з іншими інформаційними системами підприємства. В умовах економічної нестабільності та відновлення бізнесу в Україні цифрові інструменти є важливим чинником забезпечення безперервності діяльності й фінансової стійкості підприємств.