Лафферова крива для акцизів на бензин в умовах енергетичної трансформації України - Тесленко, Михайло Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою дослідження є оцінювання впливу акцизного оподаткування бензину на фіскальні надходження та економічну активність в умовах економічної трансформації України, а також аналіз можливостей застосування концепції кривої Лаффера для визначення оптимального рівня податкових ставок. У роботі застосовано комплекс методів економіко-статистичного аналізу для визначення залежності бюджетних надходжень від ставок акцизів, порівняльний аналіз структури податкових систем країн Європейського Союзу (далі – ЄС) та оцінку еластичності попиту на бензин. Використано дані Державної податкової служби України, а також публічні статистичні джерела ЄС щодо акцизів та споживання пального. Результати дослідження показують, що існує чітка залежність між рівнем акцизів і доходами бюджету, що підтверджує доцільність застосування Лафферової кривої у сфері оподаткування бензину. Підвищення акцизних ставок до певного рівня здатне збільшити бюджетні надходження без суттєвого зниження споживання, водночас перевищення оптимального порогу призводить до зменшення доходів та стимулює зростання тіньового ринку пального. Порівняння з практикою країн ЄС демонструє, що європейські держави застосовують комплексний підхід, поєднуючи фіскальні стимули з регулюванням споживчої поведінки та підтримкою альтернативних видів транспорту, що забезпечує стабільні податкові надходження й соціально-економічну ефективність. У висновках зазначено, що адаптація елементів європейського досвіду до українських умов може підвищити ефективність податкової політики, збалансувавши фіскальні потреби держави, економічну активність населення та екологічні пріоритети. Отримані результати мають практичне значення для формування стратегій державного регулювання акцизного оподаткування, прогнозування доходів бюджету та оцінки соціально-економічних наслідків податкових рішень.