Використання економіко-математичних методів у моделюванні діяльності акціонерних підприємств - Мушеник, Ірина Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: В умовах активної цифрової трансформації економіки та прискорення змін у глобальному ринковому середовищі акціонерні підприємства здійснюють свою діяльність за високого рівня турбулентності, конкурентного тиску та фінансово-економічних ризиків. Посилення інтеграційних процесів, коливання кон’юнктури ринку капіталу, зміни регуляторного середовища та зростання вимог інвесторів актуалізують потребу у підвищенні якості управлінських рішень. За таких умов традиційні підходи до управління виявляються недостатніми, що обумовлює необхідність застосування науково обґрунтованих методів аналізу та планування діяльності акціонерних підприємств.Метою дослідження є обґрунтування доцільності використання економіко-математичних методів у моделюванні діяльності акціонерних підприємств та розроблення підходів до їх практичного застосування в системі управління для підвищення ефективності функціонування і забезпечення стратегічної стійкості.У процесі дослідження використано методи економіко-математичного моделювання, зокрема лінійне та нелінійне програмування, кореляційно-регресійний аналіз, методи оптимізації, сценарне прогнозування та імітаційне моделювання. Застосовано системний і структурно-функціональний підходи для формалізації управлінських задач акціонерного підприємства. Для обробки даних використано сучасні цифрові інструменти аналізу та моделювання.Доведено, що впровадження економіко-математичних моделей у практику управління акціонерними підприємствами забезпечує підвищення обґрунтованості управлінських рішень, оптимізацію структури капіталу, раціоналізацію розподілу ресурсів та зниження рівня ризику. Сформовано модель оцінювання ефективності діяльності акціонерного підприємства з урахуванням фінансових, виробничих та інвестиційних показників. Обґрунтовано доцільність використання багатофакторних моделей для прогнозування фінансових результатів і визначення стратегічних напрямів розвитку. Встановлено, що застосування оптимізаційних алгоритмів дозволяє мінімізувати витрати та максимізувати прибуток за заданих ресурсних обмежень. Інтеграція моделей у систему прийняття рішень сприяє підвищенню конкурентоспроможності, фінансової стабільності та інвестиційної привабливості підприємства. Результати дослідження можуть бути використані при формуванні управлінських стратегій та вдосконаленні механізмів корпоративного управління.